nieuws

Avontuur moet terug in nachtelijk Amsterdam

Horeca

De stad Amsterdam moet volledig op zijn kop wil het weer de hippe culturele uitgaansmetropool van Europa worden. Amsterdam mist nu veelal de bereidwilligheid van het stadsbestuur en het avontuur bij veel ondernemers om de nacht aantrekkelijk te maken. Als er al iets wordt georganiseerd, is het oude wijn in nieuwe zakken of vaak te weinig vernieuwend, beklaagt Stichting Nachtwacht Amsterdam zich in haar nachtnota.

De organisatie is een collectief van acht personen die werken aan wat heet de emancipatie van de nacht. In haar eerste nota schetst zij de huidige situatie van de Amsterdamse nachten en zet zij haar visie en plannen voor de nieuwe nacht uiteen. Het collectief wil dat de hoofdstad in de kleine uurtjes weer warm wordt en bruist van vernieuwende initiatieven. Niet alleen op muzikaal- en cultureel gebied, maar ook in de horeca zelf.

‘Amsterdam ontbeert bijvoorbeeld een goede nachtelijke eetstraat met een rijke diversiteit in aanbod. Buiten de normale vette bek zou men ook avontuurlijk kunnen snacken: van sushi tot echte Spaanse tapas en Italiaanse antipasti en voor ons part: de culinaire gehaktbal.’ Als het aan de Nachtwacht ligt worden de koks de nieuwe popsterren van de eeuw, ,,maar geef ze daar dan ook een podium voor”. Zoals er ook podia moeten komen voor undergroundkunstenaars die gelden als inspiratiebron voor de vernieuwing.

,,Om de titel ‘Gay Capital of Europe’ terug te winnen zou de Gaypride een veel groter festival moeten worden, waarbij alle organisaties de krachten bundelen.” Die uitbreiding zou vorm kunnen krijgen in exposities in grote musea van gay-kunstenaars en in theaters van gay- en lesbische theatermakers. Bovendien moet de popbandjescultuur terugkomen door daar plekken voor te realiseren. Om het nieuwe horeca-experiment te laten slagen denkt de Nachtwacht dat er behoefte is aan ‘minimulticentra’ ofwel kleinschalige horecazaken.

Nieuwe uitgaansgebieden kunnen worden gecreëerd op plaatsen die worden opgeknapt of in stadsvernieuwingswijken, zoals de Westelijke Tuinsteden, langs en onder de A10-West, aan de Noordelijke IJ-oevers, in Nieuwendam Noord en in de Banne.

Het vergunningensysteem kan veel gemakkelijker door het introduceren van een éénloketsysteem. ,,Er moet ook helderheid komen in de regels.” Bovendien moet het stadsbestuur niet meer moeilijk doen over alcohol en softdrugs, mits die op een recreatieve manier worden gebruikt, staat in de nota.

Om problemen met vooral partydrugs te voorkomen, moeten de testen terugkomen, vindt de Nachtwacht. Verder moeten op veel meer locaties in de stad condooms gratis verkrijgbaar zijn. ,,Er lopen veel te veel mensen in de stad rond met een aandoening of besmetting zonder het te weten. Deze mensen worden niet behandeld en daardoor is er een grote kans op het doorgeven van de besmetting aan anderen.”

Dit nieuws kunt u ook per e-mailnieuwsbrief toegestuurd krijgen. Wilt u onze nieuwsberichten iedere maandag en woensdag in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan als abonnee van de gratisHorecanieuwsbrief van Zibb.nl/horeca.

Uw e-mailadres:


Reageer op dit artikel