nieuws

Dinnersite.nl: ‘Minder gasten, meer kerstomzet in 2003

Horeca

Minder gasten en meer omzet voor restaurants tijdens de kerst vorige week. Dat is de conclusie van een enquête van de online restaurantgids Dinnersite.nl. Bijna 43 procent van de 351 ondervraagde restaurants meldde een hogere omzet ten opzichte van 2002. 16,5 Procent scoorde evenveel opbrengst, 32,8 procent minder.

Het percentage volle restaurants met kerst was dit jaar iets lager dan vorig jaar. 33 Procent nu, tegen 36 procent in 2002. Ook duurde het langer voor de reserveringen binnenkwamen. In 2002 was 45 procent van deze restaurants meer dan een maand van tevoren volgeboekt, dit jaar slechts 31 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat de toegenomen opbrengst komt uit hogere drankomzet en minder kinderen. ‘Menig restauranthouder meldde een gang minder te hebben geserveerd van een menu, waardoor er meer drankomzet onstond zoals bijvoorbeeld koffie’, meldt Menno de Vries van Dinnersite.nl. Gemiddeld kostte een kerstmenu dit jaar € 46,30 per couvert.

Restaurateurs schrijven de lagere kerstbezetting toe aan tendentieuze berichtgeving in de media over wegblijvende consumenten. Tevens blijkt uit de enquête dat de griepepidemie voor de nodige annuleringen heeft gezorgd.

Reageer op dit artikel