nieuws

Kwinten de Paepe is ‘Beste oesterkok van België 2004

Horeca

Op de Kokerello-beurs in Gent is Kwinten de Paepe van de Oesterbar in Leuven door de vakjury unaniem verkozen tot ‘Beste oesterkok van België 2004’. Met zijn creatie versloeg hij vier collega-koks. De wedstrijd, die jaarlijks plaats zal vinden, moet koks stimuleren tot creatieve gerechten met Zeeuwse oesters.

De Zeeuwse oester wint aan populariteit. Oesterkwekers zagen hun afzet de afgelopen vijf jaar verdubbelen tot 40 miljoen stuks per jaar. Die forse toename is onder meer te danken aan de stijgende belangstelling voor Zeeuwse oesters in de horeca.

“In restaurants worden oesters meestal ‘natuur’ geserveerd, rauw met een beetje citroen. Maar de oester biedt zo veel meer culinaire mogelijkheden. Om de creativiteit van de koks te stimuleren is de wedstrijd ‘Beste oesterkok van België’ in het leven geroepen”, aldus Cees Sinke van de Producenten-organisatie Oesters uit het Zeeuwse Yerseke.

Restaurants hebben een duidelijke voortrekkersrol in het populariseren van de oester. Maar ook supermarkten en visspeciaalzaken bieden Zeeuwse oesters aan. Tijdens de feestdagen bereikt de verkoop alvast een piek; in december wordt dertig procent van de Zeeuwse oesters verkocht. België is daarbij een belangrijke afzetmarkt. De helft van de Zeeuwse oesters wordt naar ons land geëxporteerd. Twintig procent gaat naar Italië en een kwart blijft in Nederland.

Reageer op dit artikel