nieuws

Primeur Haarlem met portofoons voor portiers

Horeca

Portiers van horecagelegenheden in de Haarlemse binnenstad krijgen vanaf januari een portofoon. De gemeente zegt dat het om een landelijke primeur gaat, die het uitgaan veiliger moet maken. De portiers staan met hun portofoon direct in contact met de politie, die als dat nodig is sneller ter plaatse kan komen.

De gemeente vroeg in maart dit jaar aan jongeren om mee te denken over veiligheid rond uitgaan. Burgemeester Pop deed persoonlijk een oproep om tips per sms of e-mail door te geven. Zestig mensen reageerden. Veertig reacties waren serieus. De winnaar van de actie is de 33-jarige Jeffrey van der Zalm. Hij kwam met het idee van de portofoons.

Volgens de gemeente sluit het plan goed aan bij projecten die al eerder zijn begonnen. Handig is dat de portiers direct in verbinding staan met het horecateam van de politie, dat bij onveilige situaties snel in actie kan komen. Dit team surveilleert op uitgaansavonden in het centrum. Op heel drukke avonden staat ook een politiebusje op de Grote Markt.

Portiers kunnen ook onderling met elkaar communiceren. Volgens een gemeentevoorlichter is er een apart netwerk voor het portofoonverkeer van de portiers. ‘Het gaat niet op dezelfde golflengte als de politie.’ De uitvoering van het portofoonproject kost 20.000 euro. Het duurt in elk geval vier jaar. In Haarlem loopt het project Onze Buurt aan Zet, waaronder de inzet van de portofoons valt. Daarbij worden burgers en ondernemers nauw betrokken bij de veiligheid in hun eigen omgeving.

Reageer op dit artikel