nieuws

SARS duikt weer op in Taiwan

Horeca

Zes maanden na het laatste nieuwe geval van de longziekte SARS in Taiwan blijkt een Taiwanese militaire arts met het levensgevaarlijke virus te zijn besmet. Het gaat om een 44-jarige viroloog van een militair medisch onderzoekscentrum in de hoofdstad Taipei. Voor hotels in Azië breken weer spannende tijden aan.

De Wereldgezondheidsdienst WHO, die Taiwan op 5 juli van de lijst van SARS-gebieden had geschrapt, gaat er vooralsnog van uit dat het om een geïsoleerd geval gaat. De patiënt is volgens de Taiwanese minister van Volksgezondheid besmet tijdens zijn werk in een laboratorium voor onderzoek naar SARS. De arts is opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad Taipeh dat gespecialiseerd is in de behandeling van de ziekte. De familie van de Taiwanese arts is in quarantaine geplaatst.

De man was van 5 tot 10 december voor een congres in Singapore en de symptomen van de ziekte kwamen na zijn terugkeer aan het licht. De Taiwanese overheid sluit dan ook niet uit dat de besmetting in de havenstad heeft plaatsgevonden. Daarom heeft zij behalve de WHO ook de gezondheidsautoriteiten in Singapore ingelicht. In september meldde Singapore de infectie van een laboratoriummedewerker. De WHO was ook toen van mening dat het om een op zichzelf staand geval ging.

SARS verspreidde zich begin dit jaar na een uitbraak in februari in Hongkong over 29 landen en kostte bijna achthonderd mensen het leven. De bron van infectie bleek Guangdong in China.

Beleggers op Aziatische beurzen trokken woensdag bleek weg, nadat het nieuws over het nieuwe geval van SARS bekend was geworden. Het uitbreken van de ziekte leidde begin dit jaar ertoe dat toeristen de regio massaal meden, met alle economische gevolgen vandien. Verscheidene luchtvaartmaatschappijen gingen op de beurzen onderuit.

Reageer op dit artikel