Discussie over restaurantgids laait op

Het samenwerkingsverband Relais du Centre heeft vorige week haar gids gepresenteerd in Venlo. Hoewel de totstandkoming van de gids moeizaam verliep, ziet voorzitter Gert-Jan Tolenaars wel wat in een gezamenlijke restaurantgids van de G-7. Plannen hiervoor zijn vooralsnog in de ijskast verdwenen.

Een glossy magazine waarin 32 restaurants zichzelf en hun gerechten presenteren. Dat is ‘De Smaak van Relais’. Dit is een gids die de leden van het samenwerkingsverband Relais du Centre dit jaar voor de vijfde keer in deze vorm uitbrachten. 'Om mee te geven aan gasten’, legt Relais-voorzitter en eigenaar van restaurant De Salentein in Nijkerk Gert-Jan Tolenaars uit. Een promotiemiddel voor de aangesloten leden.

Naast de presentatie van de Relais-gids in Venlo bij restaurant Valuas van Eric en Marcel Swaghoven, werden twee nieuwe leden voorgesteld: ’t Gildehuys in Beverwijk van broer en zus Cees en Elles Poncin. Verder is restaurant La Fleurie in Oirschot overgegaan in handen van Sylvia en Pieter Deurloo. Het tot stand komen van de gids ging dit jaar niet zonder slag of stoot. 'Het was moeilijk om adverteerders te vinden’, vertelt de voorzitter. Sommigen moesten echt over de streep getrokken worden. De tegenvallende economie is de oorzaak volgens Tolenaars. Of er volgend jaar wederom een Smaak komt, is nog niet duidelijk. Daar is in november overleg over. Wellicht is het uitbrengen van een restaurantgids samen met andere organisaties een optie. 'Persoonlijk ben ik daar een voorstander van’, aldus Tolenaars. Een jaar geleden is dit thema in de G-7, het overlegorgaan van zeven grote restaurantorganisaties in Nederland, aan de orde geweest. 'Er zijn twee samenwerkingsverbanden die een eigen filosofie hebben en niet mee willen doen.’ Het plan is voorlopig in de ijskast verdwenen. Didi Whitlau, voorzitter van de G-7 en van de Alliance Gastronomique, zegt dat het plan voor een gezamenlijke gids voorlopig van de baan is. 'Iedereen houdt vast aan zijn eigen ledengids en eigen gezicht.’ Samen met de Patron Cuisiniers ziet de Alliance geen heil in een gids van alle samenwerkingsverbanden. 'Wij zien meer toekomst in een elektronische gids.’