nieuws

FNV-acties in duizenden horecabedrijven

Horeca

FNV Horecabond gaat acties voeren tegen de nieuwe cao voor horecapersoneel. Vanaf de eerste week van december gaat de vakbond langs duizenden cafés, restaurants en hotels in het hele land. Zo willen ze een betere cao afdwingen voor 300.000 werknemers in de horeca.

Dat heeft voorzitter Ben Francooy van FNV laten weten. ‘De werkgevers vinden dat het slecht gaat in de horeca en dat er daarom moet worden bezuinigd op onder andere personeelskosten. Daar willen wij over praten, maar niet als het volledige afbraak betekent van de cao in deze sector’, aldus Francooy in De Gelderlander.

De acties van FNV vinden plaats in grote en middelgrote steden, met de nadruk op grotere horecaplaatsen en universiteitssteden. De acties zullen volgens FNV publiekvriendelijk zijn. ‘Maar we zullen de bezoekers er zeker bij betrekken’, aldus Francooy. Volgens de voorzitter hebben de werkgevers daar juist een behoorlijke hekel aan.

De ervaring leert dat de stakingsbereidheid van horecapersoneel traditioneel laag is. ‘Dat heeft te maken met de soms feodale gezagsverhoudingen in de bedrijven. Mensen durven amper naar een vakbondsvergadering te komen. Maar er zijn genoeg andere mogelijkheden om actie te voeren’, aldus Francooy.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) sloot met vakbond De Unie een nieuwe meerjaren-cao af voor de sector. De cao is per 1 juli ingegaan. De andere vakbonden, FNV en CNV, hebben de nieuwe cao niet ondertekend. Zij vinden dat de voorwaarden te mager zijn voor hun leden.

Meer weten over de nieuwe cao? Bekijk dan hier het uitgebreide overzicht met alle belangrijke veranderingen

Reageer op dit artikel