nieuws

Huiskamerfestival Maison Royale in Van Nelle Ontwerpfabriek

Horeca

Na Amsterdam is het zaterdag 22 en zondag 23 oktober de beurt aan Rotterdam. Het sfeerfestival Maison Royale, dat een afspiegeling moet zijn van de eigen stadscultuur, strijkt dat weekeinde neer in de Van Nelle Ontwerpfabriek Rotterdam. ,,Wij willen de behoefte naar reality bevredigen”, zegt Marcel Pantera, een van de organisatoren.

Opvallend aan het tweedaagse ‘huiskamerfestival’, dat een mix is van eten, drinken, muziek en amusement, is dat het bedoeld is voor alle leeftijden: van kinderen tot ouderen. Er is immers kinderopvang aanwezig. Hoofddoel is dan ook niet, zoals bij veel andere festivals, de kwaliteit van de muziek of het eten, maar de sfeer. ,,Dat is ook waar we in maart van dit jaar het succes in Amsterdam aan te danken hebben.”

Maison Royale is bedoeld voor mensen die eigenlijk niet meer uitgaan, maar wel op zoek zijn naar een sfeer om een avond of middag in te vertoeven, zo maakt Pantera duidelijk. ,,Juist nu is er met behoud van de belangrijke uitgaanswaardes, behoefte aan een frisse setting van vandaag de dag. Waarom zouden we themafeesten aflopen, zoals de jaren ’70 en ’80 om weer eens in een prettige sfeer uit te gaan. Ik vind dat een belediging van het publiek. Het is nu juist leuk.”

Pantera en zijn medeorganisatoren Jan van den Bergh en Miranda Bruinzeel spreken dan ook van een nieuwerwets festival waar mensen zich niet meer spiegelen aan de Nikes of andere trendy kledingstukken van vrienden, ,,maar aan de inhoud van een gesprek met een voorbijganger, of zijn of haar de idealen”. De organisator wijst op de bezigheden van pubers en twintigers die uitgaan. ,,Zij zijn veel meer bezig met uiterlijk vertoon. Boven de 25 jaar weet je dat dat er niet meer toe doet, ga je op zoek naar andere sferen.”

Voor de organisatoren was dat de reden om een festival als Maison Royale op te zetten. Zij konden zich niet meer vinden in alle andere, voornamelijk massale, feesten. Pantera komt uit het uitgaansleven, werkte bij ID&T, is bekend van onder andere de spraakmakende SOAP feesten. Als trendsetter op het gebied van uitgaan zoekt hij nu de intimiteit van het uitgaan waar kleine groepen zich in een huiskamersfeer, zonder dranghekken, plastic pisbakken en regels kunnen vermaken. ,,Maison Royale is onze huiskamer. Iedereen is welkom en mag het feitelijk zelf uitzoeken.”

Voor het evenement verandert de grote zaal van de fabriek in een groot overdekt terras. Naast een open podium staan er twee luxe spiegeltenten. Op het Square Culinair zijn zo’n twaalf karaktervolle Rotterdamse restaurants vertegenwoordigt, zoals Rosso, wereld eethuis Bazar, De Bonte Koe, het nieuwe Toaster, OPEN. Op het open muziekpodium is plaats voor namen als Adani & Wolf, Alice Russel, Carmenian Gospel Singers, Laurens van Rooyen, The Young Sinatra’s, Benny Sings en Flowriders. Maison Royale is zaterdag geopend van 16.00 tot 04.00 uur en zondag van 14.00 tot 02.00 uur.

Reageer op dit artikel