nieuws

North Sea Jazz, nieuwe locatie, zelfde opzet

Horeca

Het North Sea Jazz Festival behoudt op zijn nieuwe locatie in Rotterdam dezelfde opzet waarmee het jarenlang in Den Haag furore maakte. Het festival heeft plaats van 14 tot en met 16 juli in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy’. Ook daar zal het maximumaantal bezoekers 23.000 per dag tellen. ,,We willen niet groeien”, zei festivaldirecteur Theo van den Hoek dinsdag in het stadhuis van Rotterdam.

Dertig jaar lang had het grootste overdekte jazzfestival ter wereld plaats in het Haagse Congresgebouw. Omdat het festival geen garantie meer had dat het Congresgebouw als locatie in beeld bleef, is het naar Rotterdam verhuisd.

Het Rotterdamse gemeentebestuur is blij en vooral trots dat North Sea volgend jaar in de havenstad neerstrijkt en daar voorlopig ook blijft. De betrokken partijen, gemeente, Ahoy’, het festival en Mojo, hebben een contract van tien jaar afgesloten, zei wethouder Economische Zaken Van Sluis. Hij rekende zich al rijk. ,,We krijgen naar schatting 70.000 bezoekers die 10 miljoen euro gaan uitgeven en 20.000 hotelovernachtingen. En dat alles levert 180 extra banen op”, aldus de wethouder.

Burgemeester Opstelten was al even enthousiast. Hij noemde het komende North Sea baanbrekend en groots met Rotterdamse allure. ,,De Haagse ooievaar heeft zijn nest verlaten en is neergestreken in Rotterdam”, zei Opstelten.

North Sea Jazz krijgt in Ahoy’ de beschikking over dertien podia. Elke zaal is vernoemd naar een grote rivier. Zo kan het publiek wandelen tussen de Hudson, de Maas, de Wolga, de Amazone of de Nijl. Een Rotterdamse bedrijf zal volgens festivaldirecteur Van den Hoek de aankleding van de zalen verzorgen. ,,Het publiek zal niet meer kunnen zien dat het in Ahoy’ rondloopt”, aldus Van den Hoek. Nieuw in Rotterdam is dat er meer zitplaatsen zullen worden gecreëerd dan in het Congresgebouw.
Volgens de festivaldirecteur heeft North Sea Jazz in Ahoy’ meer ruimte dan in Den Haag. ,,We zaten daar op den duur toch wat krap. Met name de wandelgangen tussen de verschillende podia leidden nog wel eens tot filevorming. In Rotterdam zitten we ruimer in ons jasje.”

Reageer op dit artikel