nieuws

The Wiz opvolger van Mamma Mia!

Horeca

Joop van den Ende Theaterproducties brengt een geheel eigen versie van The Wiz als opvolger van Mamma Mia! in het Beatrixtheater in Utrecht. Mamma Mia! is daar overigens toch nog tot en met 12 februari te zien, voordat deze voorstelling naar België verhuist. De musical The Wiz was in 1975 voor het eerst op Broadway te zien. Alle rollen werden gespeeld door zwarte mensen. Joop van den Ende Theaterproducties gaat van de nieuwe Nederlandse voorstelling een echte multi-culti-voorstelling maken. Zwart of blank, iedereen kan voor elke rol worden uitverkoren (‘colourblind casting’). De première is gepland op 10 september 2006.

The Wiz is weer een bewerking van The Wizard of Oz, een musical die in 1903 op Broadway in première ging. De verfilming uit 1939 met de 16-jarige Judy Garland is een van de allergrootse klassiekers van de cinema. In 1978 werd een ‘zwarte’ verfilming gemaakt met onder anderen Diana Ross en Michael Jackson. ,,The Wiz was een grote doorbraak, het verhaal was zo lang door blanken verteld”, aldus Van den Ende maandag. Hij kondigde tegelijk aan dat hij de Nederlandse tak van zijn bedrijf nu echt meer en meer gaat overlaten aan zijn directeur Erwin van Lambaart. Hij wil dat het bedrijf met 4500 medewerkers goed doordraait ,,als ik er niet meer ben, als ik niet meer kan of als ik geen zin meer heb.” Dit betekent niet dat hij het rustig aandoet: hij blijft volop bezig met zijn internationale theaterbedrijf. Nederland had echter tot nog toe altijd zijn extra aandacht, gewoon omdat hij er begonnen is en hij zelf een Nederlander is.

Andere musicals die Joop van den Ende Theaterproducties in het seizoen 2006-2007 gaat doen zijn My Fair Lady en Cats. Voor de rol van professor Higgings in My Fair Lady, eerder gespeeld door Wim Sonneveld, John van Dreelen en Paul van Vliet, is Willem Nijholt aangezocht, maar de in het seizoen 2006-2007 72-jarige Nijholt wil er eerst nog eens grondig over nadenken. Er zal net zoals in alle eerdere versies gebruik worden gemaakt van de vertaling uit 1960 van Seth Gaaikema, al zal die wel even kijken of die nog aan de eisen van de tijd moet worden aangepast.

Cats, met 21 seizoenen op West End in Londen de langstlopende musical in dit theaterparadijs ooit, wordt een reismusical die overal minstens twee weken zal staan. Van den Ende staat er al mee in Moskou, waar Cats goed aanslaat. Hij denkt dat hij er in Rusland de musicalmarkt mee openbreekt. Pia Douwes en Stanley Burleson hebben aan het begin van hun loopbaan in Cats gestaan. Joop van den Ende hoopt dat de nieuwe versie ook nieuw talent zal opleveren. Ook zullen er bekende namen in Cats komen, onder wie weer – en tijdelijk- Pia Douwes. De nieuwe Cats gaat op 8 oktober in première in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.

Op toneelgebied komt Joop van den Ende Theaterproducties met een nieuwe versie van de toneel- en filmhit Kinderen van een mindere God, met Victor Löw en Angela Schijf. Piet Römer krijgt zoals bekend de hoofdrol in Zoon Van Zijn Vader van Haye van der Heyden. Römer speelt daarin met zijn kleindochter Nienke.

Van de nu lopende voorstelling The Beauty and the Beast en Jesus Christ Superstar zijn nu al extra voorstellingen ingelast. Wie via de TopTicketLine boekt voor de grootste musicals The Beauty and the Beast, Mamma Mia!, The Lion King en Cabaret krijgt tot 18 december een kerst-cd cadeau, volgezongen door musicalsterren uit de Van den Ende-stal: Simone Kleinsma, Chantal Janzen, Danny de Munk, Stanley Burleson, Pia Douwes, Jamai Loman, Bastiaan Ragas, Ben Cramer, Mariska van Kolck, Carlo Boszhard, Martin van der Starre, Casey Francisco, Nurlaila Karim, Carolina Dijkhuizen, de cast van The Lion King en André van Duin. Het publiek verdient weleens wat extra’s, aldus Van den Ende.

Reageer op dit artikel