nieuws

Eigen cao voor formulezaken

Horeca

Er moet een eigen cao komen voor fastfoodzaken die aangesloten zijn bij een formule. Dat vindt Wim Markwat van formulebeheerder FHC. Markwat neemt binnenkort contact op met andere formulebedrijven en wil vervolgens in onderhandeling treden met de vakbond FNV.

Eigen cao voor formulezaken

Dat meldt Snackkoerier. Markwat van het in Nieuw Vennep gevestigde FHC, het moederbedrijf van ondermeer Kelly’s en Merksnack, zegt kansen te zien voor een eigen cao omdat de huidige cao niet algemeen verbindend is verklaard door de minister.

De cao kwam afgelopen zomer tot stand na een akkoord tussen Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en vakbond De Unie. De cao geldt alleen voor KHN-leden. Markwat vindt de overeenkomst slecht aansluiten bij de behoefte van de cafetariasector. Hij wil een voor de cafetariasector praktische en werkbare cao.

Vut-premie

‘De huidige functiewaardering en omschrijving zij voor de cafetariasector vrijwel onwerkbaar. Neem een bedrijfsleider zoals die wordt omschreven, die vind je amper in cafetaria’s’, aldus Markwat in Snackkoerier. Markwat denkt dat vooral grote hotels profiteren van de nieuwe cao.

Verder wil Markwat af van de afdracht aan de sociale fondsen. De afdracht wordt geheven over de totale loonsom van een bedrijf en bedraagt ongeveer vier procent van de lonen. ‘Daar worden instanties als het Bedrijfschap en KHN uit gefinancierd, maar er zit ook de vut-premie in. Er is bijna geen mens zo lang in de cafetariasector dat hij de vut haalt.’

Reageer op dit artikel