nieuws

Horeca bespaart € 1,5 miljoen aan energiekosten

Horeca

Horecaondernemers die afgelopen drie jaar gebruik hebben gemaakt van de diensten van het Energiecentrum, hebben samen circa 1,5 miljoen euro aan energiekosten bespaard. Dat heeft het Energiecentrum bekendgemaakt.

Horeca bespaart € 1,5 miljoen aan energiekosten

Het Energiecentrum, opgericht door MKB-Nederland en Koninklijk Horeca Nederland (KHN), zegt dat de besparingen het gevolg zijn van heel basale maatregelen. ‘Denk aan het tijdig uitschakelen van de verlichting, het gebruiken van energiezuinige spaarlampen en het toepassen van groene stroom. Maatregelen zonder grote investeringen en daardoor zeer effectief’, aldus projectmanager Jacques Trijp van het Energiecentrum.

De instelling is bij haar berekening uitgegaan van een gemiddelde jaarrekening van 15.000 euro, gebaseerd op een stroomverbruik van 70.000 kilowatt en 12.000 kub gas. Ondernemers die zelf willen berekenen waarmee ze hun energierekening lager kunnen krijgen, kunnen op www.energiecentrum.nl/horeca gebruikmaken van een handige internettool. Via het hoofdstuk ‘Quickscan’ rollen de resultaten er vanzelf uit.

Het Energiecentrum wil vóór 2010 de dienstverlening uitbreiden naar 200.000 ondernemers. Als die de adviezen daadwerkelijk worden toepassen, kan er volgens het centrum jaarlijks een besparing worden behaald die gelijk is aan het energieverbruik van 50.000 huishoudens. Nu is dat nog een besparing van 4500 huishoudens, uitgaande van 70.000 MKB-bedrijven.

Reageer op dit artikel