nieuws

Nederlanders besteedden 15 miljard aan vakanties

Horeca

Nederlanders hebben in 2011 ruim 15 miljard euro uitgegeven aan vakanties. Daarvan werd 2,8 miljard euro besteed in eigen land. Het Nederlandse voorjaar liet een plus zien van 8 procent, het aantal zomervakanties daalde met 6 procent.

Nederlanders besteedden 15 miljard aan vakanties

Dat blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research. Ruim 82 procent van de Nederlanders is dit jaar één of meerdere keren op vakantie geweest, samen goed voor 36 miljoen vakanties in binnen- en buitenland en ruim 15 miljard euro aan bestedingen.

Nederland

Het aantal binnenlandse vakanties stabiliseerde in 2011 op 17,7 miljoen. Het voorjaar liet een flinke plus van 8 procent zien, ingegeven door de ‘late’ feestdagen en mooi weer. Het slechte zomerweer zorgde voor een daling van 6 procent.

De Noordzeebadplaatsen vormden ook nu de populairste vakantieregio met 2,1 miljoen vakanties. Flinke groei was er voor Zuid-Limburg (15%) en de Friese, Groningse en Drentse zandgronden (11%). Grootste dalers waren het Deltagebied (-19%) en de Wadden (-8%).

Internationaal

De vakanties naar het buitenland groeiden dit jaar met 100.000 naar ongeveer 18,6 miljoen. Duitsland was de populairste bestemming met zo’n 3,3 miljoen vakanties (+3%), gevolgd door Frankrijk (3 miljoen, +3%).

Door de slechte zomer in Nederland was het Middellandse Zeegebied meer in trek. Het aantal vakanties naar Spanje steeg met 13 procent en naar Turkije met 3 procent.

Grootste dalers waren Egypte en Tunesië, respectievelijk -20 en -40 procent. Ook het aantal reizen naar Griekenland daalde: -5 procent.

Reageer op dit artikel