nieuws

Nieuwe belasting splijt detailhandel

Horeca

AMSTERDAM – De grootwinkelbedrijven in Nederland verzetten zich tegen een nieuwe belasting waarmee de schoonmaak en veiligheid in winkelgebieden moeten worden gefinancierd. Daarmee komen ze in conflict met zelfstandige ondernemers die de wet toejuichen.

Nieuwe belasting splijt detailhandel

Dat meldt De Telegraaf. De wet moet het probleem oplossen dat activiteiten in winkelcentra door een beperkt aantal winkeliers wordt opgehoest, waarna alle detaillisten meeprofiteren. De Raad Nederlandse Detailhandel, dat de grote winkelketens in Nederland vertegenwoordigd, is falikant tegen het plan, dat Bedrijfsrechtige Gebiedsverbetering heet.

‘We gaan niet betalen voor iets wat de gemeente al verplicht is te doen, namelijk het waarborgen van de veiligheid en het schoonhouden van de straat’, zegt een woordvoerder van de RND. ‘Ondernemers betalen voor hun zaak al genoeg belastingen.’

MKB NederlandBR>MKB Nederland is wel akkoord. ‘Omdat de grote ketens vaak niet meebetalen, draaien de andere winkeliers op voor de kosten voor extra veiligheidsmensen, camera’s of het verwijderen van graffiti’, zegt een woordvoerder van deze instelling.

Reageer op dit artikel