nieuws

Overvallen maaltijdbezorgers spectaculair gedaald

Horeca

Pizzakoeriers en andere maaltijdbezorgers zijn minder vaak de dupe van overvallers. Ook het aantal overvallen op hotels daalde fors. Cafés daarentegen waren vaker het slachtoffer van dergelijk crimineel gedrag.

Overvallen maaltijdbezorgers spectaculair gedaald

Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Overvallen en Ramkraken Systeem (LORS) van de Dienst Nationale Recherche Informatie van het Kldp. ‘De cijfers uit onze database zijn een indicator. Het blijkt dat niet alle ondernemers een overval melden bij de politie’, voegt de landelijke overvalcoördinator Paul Reijemga toe.

Het aantal overvallen in de horeca nam in vier jaar tijd met 24 procent af van 508 in 2001 tot 385 vorig jaar. Het totaal aantal geregistreerde overvallen in heel Nederland nam af met 23 procent waarin de detailhandel een flinke daling noteerde. De daling in de horeca komt dus overeen met de landelijke tendens.

Criminaliteitspreventie
Het aantal maaltijdbezorgers dat vorig jaar het slachtoffer werd van overvallers, bedroeg 56. In 2001 was dit nog 175. Het gaat om een forse daling van maar liefst 68 procent. Ook de categorie hotels daalde flink. Van 32 in 2001 naar 12 in 2005.

In 2001 waren 36 cafés de dupe van overvallers. Eind vorig jaar stond de jaarteller op 55, een stijging van ruim 52 procent. De sector Restaurants bleef nagenoeg gelijk (van 91 naar 90) en het aantal overvallen snackbars was vorig jaar met 118 exact gelijk aan 2001.

LORS meldt dat investeringen op het gebied van criminaliteitspreventie effect lijken te hebben. Door beter veiligheidsprocedures kunnen de resultaten in de toekomst nog verder verbeteren. De buitenverwachting neemt af, waardoor het minder aantrekkelijk is voor een overvaller, aldus LORS.

Reageer op dit artikel