nieuws

Privéleven winkelpersoneel in gevaar

Horeca

DOETINCHEM – Het privéleven van winkelpersoneel staat steeds meer onder druk.Werknemers in de detailhandel moeten in toenemende mate zeven dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar zijn. Volgens de vakbond neemt deze trend zorgwekkende vormen aan.

Privéleven winkelpersoneel in gevaar

Vooral personeel van bouwmarkten, supermarkten, meubelwinkels, tuincentra en kledingwinkels wordt getroffen door deze ontwikkeling, meldt cao-coördinator van FNV Bondgenoten Anja Jongbloed. ‘Werkgevers in de detailhandel verlangen in toenemende mate dat hun personeel op alle dagen beschikbaar is’, zegt zij. ‘Daarbij wordt volledig voorbij gegaan aan het privéleven van deze mensen.’

Bij cao-onderhandelingen blijkt volgens Jongbloed steeds vaker dat werkgevers overwerktoeslagen willen afschaffen en werknemers op afroep willen inzetten. De vakbond is niet te spreken over deze trend. Jongbloed stelt dat werknemers zelf moeten kunnen bepalen wanneer ze werken. Bovendien moeten ze extra beloond worden wanneer ze in het weekeinde of op feestdagen werken.

Hoog op de agenda
FNV Bondgenoten wil dit onderwerp hoog op de agenda zetten bij de komende cao-onderhandelingen. De retailsector kent diverse cao’s. Onlangs eindigden de onderhandelingen over een cao in de mode zonder overeenstemming met de grote vakbonden.

Reageer op dit artikel