nieuws

Schoonmaakmiddelen in ijs

Horeca

Onderzoekers van de Consumentenbond hebben bij een test in vier van de veertig onderzochte ijsjes restanten van een desinfectiemiddel aangetroffen. Dat blijkt uit een artikel in de nieuwsbrief Gezond van de Consumentenbond.

Schoonmaakmiddelen in ijs

Bij één ijssalon (Venezia in Zeist) troffen onderzoekers bij twee verschillende bezoeken restanten desinfectie (quarternaire ammoniumverbindingen, zogeheten quats) aan. Bij ijsverkoper Luciano’s in Wassenaar vonden ze bij een bezoek zelfs een hoeveelheid quats van 1,1 mg/kg. De Consumentenbond heeft de bevindingen aan de Keuringsdienst van Waren gemeld.

De onderzoekers van de Consumentenbond waren over het algemeen tevreden over de ijsjes die ook onderzocht werden op bacteriën en micro-organismen. Ze bezochten twintig ijssalons elk twee keer.

IJssalon Australian in Rotterdam scoorde bij het eerste bezoek slecht (te veel bacteriën), maar bij een tweede bezoek goed. Capri, eveneens uit Rotterdam, scoorde op het punt hygiëne een keer slecht en een keer redelijk. Marinello in Den Haag en Venezia in Rotterdam kwamen twee keer als ‘redelijk’ uit de bus.

Reageer op dit artikel