nieuws

Superunie mag Heineken boycotten

Horeca

DEN HAAG – De vijftien Superunie-leden mogen Heineken bannen uit hun supermarkten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ziet na een onderzoek naar de Heineken-boycot door het inkoopverbond geen reden om de Superunie-leden op de vingers te tikken.

Superunie mag Heineken boycotten

Dat zegt NMa-woordvoerder Barbara van der Rest desgevraagd tegenover Distrifood.nl. De vijftien supermarktketens die zijn aangesloten bij Superunie weigeren Heineken en Amstel te verkopen, als reactie op de door Heineken aangekondigde prijsverhogingen van zijn biermerken.

Verdachte actie

De NMa vond de actie in eerste instantie verdacht, omdat de supermarktketens onderling afspraken maakten over wie Heineken en wie Amstel uit het schap zou halen. De kartelwaakhond heeft de Superunie-leden om opheldering gevraagd en besloot nadien niet in actie te komen. ‘De boycot richt zich op één brouwer en is eindig. Het instellen van een verkoopboycot hoort bij het spel. Dit wordt soms hard gespeeld. We blijven dergelijke acties echter wel scherp in de gaten houden’, aldus Van der Rest.

Lege schappen

Heineken en Superunie hebben overigens nog steeds geen overeenstemming bereikt over de nieuwe verkoopprijs van Heineken-bieren. Verschillende ondernemers melden tegenover Distrifood dat de boycot nog steeds van kracht is. Daarmee duurt de boycot al ruim vijf weken. Heineken en Superunie willen gedurende de onderhandelingen over de prijsstelling van het bier niet reageren op vragen over de kwestie.

Reageer op dit artikel