nieuws

Van der Valk daalt in Quote 500

Horeca

De familie Van der Valk is aanzienlijk gedaald in de Quote 500, de ranglijst met de vijfhonderd rijkste Nederlanders. Dat blijkt uit de nieuwe lijst, die afgelopen vrijdag openbaar werd.

Van der Valk daalt in Quote 500

De bekendste horecafamilie van het land vinden we terug op plaats 52. Dat is maar liefst elf plaatsen lager dan vorig jaar. Het vermogen van de Van der Valkjes nam af met 5 procent tot 380 miljoen euro. De omzet van de horecazaken van Van der Valk was met 460 miljoen euro hetzelfde als een jaar daarvoor, zo meldt Quote. De familie Van der Valk liet de redactie van Quote weten niet te willen reageren op de schatting van Quote. ‘Die laten wij met plezier geheel voor uw rekening.’

Verderop in de lijst komen de familie Derksen tegen. De voormalig oprichter en uitbater van bungalowgigant CenterParcs maakte een reuzensprong in de ranglijst. Vorig stonden ze nog op plaats 177, nu vinden we de familie Derksen terug op plaats 71 met een vermogen van 290 miljoen euro.

Horecatycoon Sjoerd Kooistra moet flink inleveren. Kooistra daalde 62 plaatsen en vinden we dit jaar terug op nummer 221. De euroteller van Kooistra staat volgens Quote op een slordige 97 miljoen. Dat is 19 procent minder dan het jaar daarvoor. ‘Mijn operationele balans bedraagt nu ruim 170 miljoen euro, daar zit 50 miljoen euro financiering in’, aldus Kooistra in Quote.

Maik Willems van Bastions Hotels daalde ook, zij het minder hard. Vorig jaar op 252, nu op 267. Het vermogen van Willems daalde met 3 procent tot 82 miljoen euro. ‘Ik heb er geen mening over. Om eerlijk te zijn: het zal me een rotzorg zijn’, aldus Willems in de Quote over zijn notering in de lijst.

Horeca- en vastgoedman Gerard van den Tweel moet genoegen nemen met plaatst 352. Dat is twaalf treden lager dan het jaar daarvoor. Ook het vermogen van de zestigjarige Nijkerkenaar nam af. Met tien procent om precies te zijn, tot 66 miljoen euro. Het is niet geheel duidelijk hoeveel vermogen afkomstig is uit de horeca en hoeveel uit de vastgoed.

Vakantieparkeigenaar Henk van Koeveringe is nieuw in de Quote 500. De voormalig schoonmeester groeide van één kleine camping in Zeeland tot een tiental vakantieparken onder de naam bv Roompot. Van Koeveringe staat op plaats 449 met een vermogen van 51 miljoen euro.

Ook nieuw in de lijst is Max Vorst, mede-oprichter van New York Pizza. Vorst staat met 46 miljoen euro op plaats 475. Hij verdient zijn geld vooral met het beleggen in winkelpanden.

Oud-voetballer Marc Overmars sluit op plaats 489 de horecaverantwoordelijken van de Quote 500. De eigenaar van café De Middelstip in zijn geboortedorp Emst, een pannenkoekenhuis en bungalowpark wordt geschat op 45 miljoen euro. Buiten de horecazaken om bezit Overmars nog enkele bedrijfspanden.

Reageer op dit artikel