nieuws

Bavaria: ‘We zijn iedere dag bezig met innoveren

Horeca

Bavaria is met een score van 7,31 overall-winnaar van de Foodservice Award 2013 in de categorie Alcoholische dranken. De brouwer scoort 0,15 cijferpunt hoger dan de nummer twee Heineken. Diageo, leverancier van ‘premium drinks’, vult de top-3 aan en is daarmee ‘best of the rest’. Cinte Welsing-Swinkels, verkoop directeur horeca Nederland reageert verheugd en is vooral blij met de goede beoordeling op het gebied van innovatie: ‘Dat zit namelijk echt ‘in’ ons bedrijf. We zijn daar iedere dag mee bezig op ieder vlak.

Bavaria: ‘We zijn iedere dag bezig met innoveren

Als voorbeeld haalt Welsing-Swinkels een anekdote aan uit het verleden: Mijn oom heeft in de jaren ’70 heel scherp bedacht dat voornamelijk vrouwen de boodschappen doen. Hierop werd direct ingespeeld door een makkelijker te tillen kratje te ontwikkelen, met 12 flesjes in plaats van 24. Deze nuchterheid zit vandaag de dag nog steeds in ons bedrijf uiteraard wel met de juiste organisatorische ondersteuning om de innovatiekracht maximaal te benutten.’

Innovaties

Die innovaties bij Bavaria vinden op alle terreinen plaats: van logistiek tot aan nieuwe systemen of producten. Met dat laatste is een ander voorbeeld genoemd waarop Bavaria hoog weet te scoren: productaanbod. Ook op dit gebied laat het Brabantse bedrijf de concurrentie achter zich. ‘Wij gaan heel ver voor onze klant en doordat wij een kleinere partij zijn dan de anderen in deze categorie, kunnen wij in verhouding flexibeler inspringen op de wensen van onze klanten. Je kan ons alles vragen en als het ook maar even mogelijk is, dan voldoen wij aan die wens.’

Op het gebied van (gedeelde) kennis scoort Bavaria ook hoog, waarbij het opvalt dat de volledige top-3 uit bierleveranciers bestaat. De top bij dit beoordelingscriterium bestaat achtereenvolgens uit Heineken (7,42), Bavaria (7,11) en Grolsch (6,94).

Samenwerking

Op het gebied van samenwerking domineert Bavaria weer. Het laat Heineken op een tweede plek achter zich: een waardering van 7,44 betekent liefst 0,61 cijferpunt hoger dan de concurrent uit Zoeterwoude. Welsing herkent ook hier het voordeel van een kleinere partij met kortere lijnen: ‘Zoals gezegd; wij gaan heel ver voor onze klant en dat moet ook wel. Wij moeten het juist hebben van samenwerking, daarmee dienen we ons staande te houden tussen het geweld de ‘grote jongens’. En omdat te bewerkstelligen denken wij heel ver mee met onze klanten.’

Reageer op dit artikel