nieuws

SZW ontdekt veel overtredingen in horeca

Horeca

Bij een grootscheepse controle onder 935 bedrijven zijn bij 136 ondernemingen overtredingen geconstateerd. Met name horecabedrijven gingen regelmatig in de fout.

SZW ontdekt veel overtredingen in horeca

Zo’n 165 personen bleken bij de controles geen werkvergunning te hebben, maakte de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) donderdag bekend.

Ook vermoedt de inspectiedienst dat bedrijven veelvuldig mensen onder het minimumloon hebben laat werken. De Inspectie SZW voerde eind september en begin oktober een grote controle uit bij onder meer horecabedrijven, detailhandel en in de schoonmaaksector.

Volgens SZW is de horeca het vaakst in overtreding, met name Chinezen. Bij de schoonmaaksector worden vooral overtredingen door Afrikanen aangetroffen en in de detailhandel voornamelijk Turkse medewerkers zonder werkvergunning. Bij detailhandelsbedrijven werd vooral gecontroleerd bij multiculturele supermarkten, welnesszaken en kappers.

SZW trof de meeste overtredingen aan in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In de gemeente Utrecht waren juist opvallend weinig bedrijven in overtreding. De inspectiedienst heeft betrokken instanties zoals het UWV en de Belastingdienst op de hoogte gebracht van de misstanden.

Reageer op dit artikel