nieuws

Wegwerpplastic zoals borden, bestek en rietjes worden verboden

Horeca 2702

Wegwerpplastic zoals borden, bestek, rietjes, ballonstokjes en wattenstaafjes worden verboden in de EU volgens op woensdag 24 oktober aangenomen voorstellen.

Wegwerpplastic zoals borden, bestek en rietjes worden verboden

Het zat er al aan te komen en grote horecaketens waren al begonnen met maatregelen, maar nu wordt wegwerpplastic, samen goed zijn voor meer dan 70% van het zwerfvuil op zee, vanaf 2021 verbannen van de Europese interne markt. Dit staat in voorstellen die zijn aangenomen door het Europees Parlement. Het Parlement voegde daarbij producten toe aan de lijst van verboden plastic vanaf 2021: producten gemaakt van onder invloed van zuurstof afbreekbare kunststoffen zoals tassen of verpakkingen, en fast-fooddozen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen.

Andere producten

Het gebruik van enkele andere producten, waarvoor op dit moment nog geen alternatief voor handen is, moet door de lidstaten met ten minste 25% worden verminderd in 2025. Dit geldt voor wegwerpproducten zoals hamburger- en broodjesdozen en dozen voor fruit, groente, toetjes en ijs. De lidstaten zullen nationale voorstellen doen voor het aanmoedigen van het gebruik van producten voor meermalig gebruik en hergebruik en recycling. Andere soorten plastic, zoals drinkflessen, moeten apart worden verzameld en gerecycled met een percentage van 90% in 2025.