blog

Bent u al strawless?

Café 1904

Plastic borden, rietjes en bekertjes, het wordt straks allemaal verboden in de Europese Unie. Dit moet voorkomen dat plastic als zwerfvuil in het milieu en vooral in de zee terechtkomt. Het betekent nogal wat voor de horeca.

Bent u al strawless?

Cafetaria’s moeten afscheid nemen van hun plastic bakjes, partycateraars van hun plastic bordjes en bestek en bartenders van hun plastic rietjes. Grote ketens als McDonald’s en Hilton hebben al aangegeven hun plastic ‘uit te faseren’. Ook zijn er al wat bedrijven die biologisch afbreekbare borden en bestek gebruiken. Wegwerpborden van rietsuikerpulp (bagasse), en van gevallen palmbladeren, geperst in de vorm van een bord of schaaltje. Bartenders doen ook steeds meer aan green bartending, zoals dat zo mooi heet.

wegwerpplastic in de horecaDe campagne #iamstrawless, waarin Amsterdam de strijd aanbindt met plastic rietjes, ging afgelopen maand van start met het eerste ‘Plastic Free Gin Tonic-festival’. Veel bartenders gebruikten onbewust veel rietjes. Eentje om de mix te proeven, twee rietjes in een glas… Geïnspireerd door de 2.3 miljoen rietjes die het Amerikaanse Seattle al maandelijks via een vergelijkbare campagne uitspaart, startten Arian Lurie en Suzan Wessels IamStrawless. Verschillende bars hebben zich al aangesloten bij de strijd en serveren hun drankjes plasticvrij.

Misset Horeca vroeg een aantal bartenders waaronder Martin EismaNathaniel de GrootThomas DatemaTimo Stemerdink, Eric van Beek  en Sander Lucardie naar hun visie op het vak en hun signature cocktails. Het begrip duurzaamheid viel in de bar scene veelvuldig. Plastic rietjes worden ook door hen zo min mogelijk gebruikt. Sommigen gebruiken rietjes van riet, van metaal, bamboe of van bucatini: dikke pastastengels met een gat in het midden.

De bartenders gaan voorop in de strijd tegen wegwerpplastic in de horeca. De rest zal moeten volgen. 

Marjon Prummel, hoofdredacteur Misset Horeca