Horeca twee weken dicht bij meerdere besmettingen

Horeca twee weken dicht bij meerdere besmettingen

Horecazaken en bijvoorbeeld pretparken en musea kunnen twee weken worden gesloten als de GGD vaststelt dat er meerdere besmettingen met het coronavirus hebben plaatsgevonden.

Dat meldde minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het toenemende aantal coronabesmettingen. Bezoekers van horecagelegenheden moeten bij aankomst hun naam en contactgegevens laten registreren, zodat die gebruikt kunnen worden voor bron- en contactonderzoek.

Openingstijden inperken

Regionaal kunnen de openingstijden van horeca en nachtwinkels worden ingeperkt tot 12 uur 's nachts. Als het vanwege de toenemende corona-aantallen nodig blijkt, kan deze maatregel ook landelijk gelden, zei de premier.

Rutte richtte zich specifiek tot jongeren. 'Als te veel jongeren de regels aan de laars lappen, zitten we straks allemaal binnen. Corona is niet voorbij. Het is geen grap. Het is oerstom om net te doen alsof.'

protocol horeca KHN

Gesloten zaken

Afgelopen dagen sloten meerdere horecazaken de deuren nadat was geconstateerd dat mensen er waren besmet met corona. Ook in Amsterdam was hier sprake van bij drie zaken, die als gevolg hiervan deels dicht moesten. De beslissing van de gemeente om deze zaken bij naam te noemen, werd niet door iedereen begrepen. 'Als er een besmetting in een trein of supermarkt is, wordt het ook niet bij naam genoemd', reageerde een ondernemer.

Coronaclusters

Het aantal lokale uitbraken van het coronavirus is verder gestegen. Inmiddels zijn er 259 zogenoemde clusters, zei zorgminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sprak dinsdag nog over 242 clusters. Vorige week waren het er 133 en de week daarvoor 96.

Bij zo'n cluster kunnen minstens drie coronagevallen met elkaar in verband worden gebracht, maar er zit ook een groep van 37 patiënten tussen. In iets meer dan de helft van die brandhaarden zijn mensen thuis ziek geworden. 'De meeste andere besmettingen zijn het gevolg van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding zoals horeca of sportclubs', aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot:

  • de openingstijden van de horeca beperken;
  • gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties;
  • locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten;
  • parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum;
  • publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken;
  • handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren;
  • grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren.

Grip op het virus

'Het belangrijkste is dat we met zijn allen weer grip op het virus krijgen', was de belangrijkste boodschap tijdens de persbijeenkomst. 'Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en de basisregels volgen. Juist thuis. Houd rekening met het aantal gasten dat u thuis kunt ontvangen met het behoud van 1,5 meter afstand tot elkaar. Zorg dat uw gasten zich aan de hygiëne-maatregelen kunnen houden. Geen omhelzingen, niet naast elkaar op de bank. Juist in de thuissituatie blijken veel mensen besmet te raken.'

En verder blijft ook onverkort gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt dan bron- en contactonderzoek. 'Daarmee versterken we ook weer het zicht op de verspreiding van het virus. Zo kunnen we snel en gericht bijsturen en de verspreiding van het virus tegengaan, daar waar het virus oplaait.'