'Duizenden nieuwe horecazaken ondanks coronacrisis'

'Duizenden nieuwe horecazaken ondanks coronacrisis'

Vanaf het begin van de coronacrisis in maart tot en met september zijn er ongeveer 4700 nieuwe horecazaken geopend in Nederland, meldt nieuwszender BNR na een navraag bij de Kamer van Koophandel. In totaal startten in de eerste negen maanden van 2020 ruim 6500 horecabedrijven en sloten er iets meer dan 4900.

Vorig jaar werden in dezelfde periode meer nieuwe zaken geopend, maar vooral in de zomer was er nauwelijks een verschil. In die periode waren de coronamaatregelen versoepeld en waren restaurants en cafés gewoon open.

Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen BNR dat veel van de ondernemers al ver voor de uitbraak van het coronavirus waren begonnen met de voorbereidingen. 'Je besluit niet nu om volgende maand een horecazaak te beginnen, dat kost tijd. Veel plannen zijn al afgelopen jaar gemaakt.' Daarnaast kan het meespelen dat de huur van veel mooie locaties is gezakt door de crisis, aldus Willemsen.

2640 horecabedrijven erbij

Op 1 januari 2020 telde Nederland volgens de Kamer van Koophandel 70.919 horecabedrijven. Op 1 oktober was de stand 73.559, een toename van 2640 of 4 procent. Er openden in de eerste negen maanden van dit jaar 6543 nieuwe horecazaken maar er sloten er ook 4910.

Ter vergelijking: in de eerste negen maanden van 2019 openden 7560 nieuwe horecazaken en sloten er 4352.

Die groei van 4 procent in aantal is hoger dan het gemiddelde over alle bedrijfstakken. Gemiddeld is de toename van het aantal bedrijven in de eerste drie kwartalen van dit jaar 3 procent.

Volgens de KvK telt Nederland per 1 oktober 2020 2.054.943 bedrijven. Horeca is met 73.559 zaken goed voor 3,58 procent van het totaal aantal bedrijven in ons land.

12 procent meer faillissementen

Van de 4910 horecazaken die in januari tot en met september de deuren sloten, deden volgens de KvK dat 'slechts' 213 vanwege een faillissement. Een toename van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen gingen 190 horecabedrijven failliet.

Die 12 procent toename in faillissementen is fors hoger dan het landelijk gemiddelde over alle sectoren. Het totaal aantal bedrijven in Nederland dat failliet ging  daalde zelfs met 7 procent, van 2313 naar 2154.

KHN waarschuwt al sinds het begin van de coronacrisis dat veel bedrijven failliet dreigen te gaan, zeker na de tweede sluiting van de horeca om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Eerder sprak directeur Dirk Beljaarts al de verwachting uit dat in het najaar veel zaken op de fles dreigen te gaan. Dat zei hij begin augustus, toen er nog geen concrete aanwijzingen voor een tweede lockdown waren.

Vooralsnog moeten de gevolgen van die tweede sluiting nog blijken. In het vorige rapport van de KvK, van begin juli, bleek nog dat over de eerste zes maanden van dit jaar het aantal faillissementen 25 procent hoger lag dan dezelfde periode in 2019. De afgelopen drie maanden zijn dus flink minder horecabedrijven failliet gegaan dan in de maanden juli tot en met september 2019.

Bekijk hier het volledige rapport Bedrijvendynamiek 2020 Derde Kwartaal van de KvK