Ruim 1000 nieuwe horecabedrijven geopend op hoogtepunt coronacrisis

Ruim 1000 nieuwe horecabedrijven geopend op hoogtepunt coronacrisis

In de maanden april en mei, middenin de volledige lockdown en daarmee op het hoogtepunt van de coronacrisis voor de horeca, zijn ruim duizend nieuwe horecabedrijven geopend. Per saldo kwamen er de eerste zes maanden van dit jaar 1888 nieuwe horecazaken bij. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Op 1 januari 2020 stonden 70.919 horecabedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Op 1 juli waren dat er 72.807, een toename van 1888 bedrijven. In dat eerste halfjaar startten bijna 4400 nieuwe ondernemingen in de horeca en stopten er ruim 3300. Dit blijkt uit het rapport Bedrijvendynamiek tweede kwartaal 2020 van de KvK.

Ook in april en mei van dit jaar, tijdens het hoogtepunt van de corona-uitbraak, zijn er in de horeca nog altijd meer dan duizend nieuwe bedrijven opgericht, schrijft het Financieele Dagblad.

De toename bedraagt zo'n 3 procent, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde van 2 procent groei over alle branches. Ook ligt de groei maar heel iets lager dan 2019, toen nam het totaal aantal horecabedrijven in de eerste twee kwartalen toe met 2013 nieuwe zaken.

Faillissementen

Wel nam het aantal faillissementen in de horeca met 25 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste zes maanden van 2019 werden 136 horecabedrijven failliet verklaard, in diezelfde maanden van 2020 waren dat er 170.

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat de echte klap van de coronacrisis voor de horeca nog niet gekomen is. Eerder werd gehint op een faillissementsgolf vanaf juni, daar lijkt vooralsnog geen sprake van. Wel ligt het in de verwachting dat de horeca het vooral na de zomer zwaar gaat krijgen, als de terrassen minder gebruikt worden maar binnen nog niet net zoveel gasten kunnen worden ontvangen als voor de crisis.