Uitkomst onderzoek omikron lichtpuntje voor de horeca?

Uitkomst onderzoek omikron lichtpuntje voor de horeca?

Nederland zit in een harde lockdown vanwege de snel verspreidende omikronvariant. Nu blijkt dat het ziekteverloop bij omikron mogelijk milder is, doordat het de longen spaart. Dat komt volgens de krant The New York Times naar voren uit nieuwe onderzoeken op menselijk weefsel en proefdieren.

Omikron leidde bij muizen en hamsters vooral tot infecties in de neus, keel en luchtpijp, schrijft de krant. De schade aan longen viel mee, terwijl eerdere varianten daar nog veel schade konden aanrichten. Dat leidde onder meer tot ademhalingsproblemen.

Proefdieren met omikron hadden minder longschade, minder gewichtsverlies en betere overlevingskansen. Japanse en Amerikaanse onderzoekers zouden in het bijzonder onder de indruk zijn geweest van de positieve resultaten op goudhamsters. Die konden nog ernstig ziek worden van voorgaande coronavarianten.

Andere recente studies

Ook uit andere recente studies komt het beeld naar voren dat omikron milder lijkt te zijn dan de voorgaande deltavariant. Zo keken experts in Hongkong naar monsters die tijdens operaties waren genomen in menselijke luchtwegen. In 12 van die monsters groeide omikron minder snel dan delta en andere varianten.

Dergelijke onderzoeken geven een beter beeld van de impact van de grootschalige verspreiding van omikron. Die variant is vorige maand ontdekt in Zuid-Afrika. Omikron bleek zeer besmettelijk te zijn en verspreidde zich snel over de wereld. Er waren al onderzoeken gepubliceerd die deden vermoeden dat de nieuwe variant leidt tot minder ziekenhuisopnames, maar experts plaatsten daar kanttekeningen bij.

Zo raakten in eerste instantie veel jongeren besmet en die worden minder snel ernstig ziek. Ook zijn veel besmettingen gemeld bij mensen die al immuniteit hadden opgebouwd na een eerdere coronabesmetting of door een vaccinatie. Ook die groep loopt doorgaans minder risico dan bijvoorbeeld ongevaccineerde ouderen.

Snelle verspreiding onduidelijk

Het blijft volgens de krant nog wel onduidelijk waarom de variant zich zo snel kan verspreiden. Veel Europese landen hebben recentelijk weer recordaantallen coronabesmettingen vastgesteld.

Lockdown Nederland

Nederland ging in lockdown vanwege de opmars van de besmettelijkere omikronvariant. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet strenge maatregelen te nemen om de verspreiding van omikron tegen te gaan. Het kabinet gaf gehoor aan het OMT-advies, mede om 'tijd te kopen', onder meer voor de boostercampagne. Ook omdat nog veel onduidelijk is over de omikronvariant. De huidige lockdown geldt tot 14januari.

Kort geding

Bij de rechtbank in Den Haag diende dinsdag 28 december een kort geding tegen de Staat, met de invoering van de huidige lockdown als inzet. Onder anderen de Bredase advocaat Bart Maes eist dat de maatregel wordt ingetrokken. De lockdown is volgens hem een 'een klap in het gezicht' en 'een drama voor winkeliers, restauranthouders, hoteliers en studenten'.

In het kort geding doet de rechter uitspraak op 4 januari.

Keiharde klap

De nieuwe lockdown was voor ondernemers een keiharde klap. Het komt extra hard aan zo vlak voor Kerst, na 2 jaar coronamaatregelen, weinig inkomen, schulden en weinig reserves. Vorig jaar zat de horeca in precies dezelfde situatie Ook toen miste de horeca veel omzet door de coronamaatregelen tijdens de feestdagen en besloten veel zaken de deuren dicht te houden.

Uitkomst onderzoek

Of de nieuwste onderzoeken, reden zijn voor het kabinet om de lockdown op te heffen, moet nog blijken. Met name omdat het effect van de omikronvariant op ouderen is nog niet bekend. Over de uitkomst van dit onderzoek is de branche voorzichtig positief.