nieuws

Amsterdam bekijkt plek voor tuktuk bij CS

Hotel

Amsterdam gaat nog voor de kerst met de TukTuk Company om de tafel zitten om te bekijken of de gemotoriseerde driewielertaxi’s een plek kunnen krijgen bij het Centraal Station. Dat liet vervoerswethouder Tjeerd Herrema deze week weten aan de gemeenteraad.

Amsterdam bekijkt plek voor tuktuk bij CS

De tuktuks zouden graag een standplaats hebben bij het station om passagiers op te pikken. Nu hebben de taxi’s geen enkele standplaats in Amsterdam. Ze komen voorrijden op telefonisch verzoek.

Herrema zei de tuktuks niet zomaar een standplaats te kunnen gunnen. ‘Ik krijg regelmatig verzoeken van vervoerders die bij CS willen staan. Ik moet alle partijen gelijk behandelen. Als ik de tuktuks een plek geef, wat betekent dat dan voor andere taxibedrijven?’

De wethouder meende ook dat de opvallende karretjes wel wat schoner mogen zijn. ‘Ik krijg al klachten over de uitstoot van de tuktuk. Dan krijg ik het schrikbeeld van Bangkok voor ogen.’

Herrema is wel voorstander van de tuktuk omdat het meer keuzevrijheid geeft. Sinds augustus rijden er twintig van deze taxi’s rond in Amsterdam, in navolging van Den Haag en Zandvoort. In de hoofdstad zijn sinds de start 20.000 passagiers vervoerd.

Directeur Martijn Beversluis van de TukTuk Company meldde dat er met de TU Delft, TNO en Eneco wordt gewerkt aan een schone driewieler die rijdt op elektriciteit. Volgend jaar wil het bedrijf hiermee een proef beginnen in Rotterdam.

Zie ook: