nieuws

Computer herkent neprecensies

Hotel

Medewerkers van de gerennommeerde Amerikaanse Cornell Universiteit hebben een algoritme ontwikkeld waarmee neprecensies kunnen worden onderscheiden van echte beoordelingen.

Computer herkent neprecensies

Dat meldt De Volkskrant op de eigen website. Daarmee is wellicht een oplossing gevonden voor de groeiende invloed van nepbeoordelingen in de horeca. Door de inzet van een computer werden verschillen ontdekt tussen valse en echte recensies.

Volgens de onderzoeksresultaten gebruiken neprecensenten vaker ‘ik’ en ‘mij’ om geloofwaardiger over te komen. Daarnaast gaat de inhoud vaak over de omgeving van een bedrijf dan specifiek over de gerecenseerde dienst.

De universiteit liet via Mechanical Turk, een dienst van Amazon die mensen tegen betaling diensten laat uitvoeren, neprecensies plaatsen en vergeleek deze met echte beoordelingen. Wat een jury niet voor elkaar kreeg, lukte een computer wel.

De Volkskrant meldt dat Tripadvisor en Yelp interesse hebben getoond in het algoritme.

Reageer op dit artikel