nieuws

Cruisehotel Ss Rotterdam in september open

Hotel

Het stoomschip Rotterdam gaat op 27 juli open voor publiek. Mensen die op het schip willen logeren in een van de ruim 250 kamers moeten nog een paar maanden wachten. Het cruisehotel gaat naar verwachting begin september open.

Cruisehotel Ss Rotterdam in september open

Al jaren kijkt Rotterdam uit naar de opening. Veel nieuwsgierigen staan te popelen om aan boord te gaan. Oud-werknemers van het schip, omwonenden en de stichting die zich heeft ingezet voor terugkeer van het maritiem cultureel erfgoed, krijgen de primeur. Zij mogen al in het weekeinde voor de opening de boot van binnen bewonderen. Na het feest op 27 juli volgt de rest. De rederij gokt op 700.000 bezoekers per jaar.

De voormalige oceaanstomer is de trots van veel Rotterdammers. Maar de Rotterdam is niet geheel onomstreden. Het vaartuig kwam in opspraak omdat eigenaar woningcorporatie Woonbron er veel meer geld in moest investeren dan geraamd. Het kost nu ruim 200 miljoen euro.

Het schip keerde vorig jaar zomer na jaren van restauraties terug in ‘haar’ thuishaven. Drommen belangstellenden verwelkomden het vanaf de kades en vanaf het water. Veel toeschouwers hielden het niet droog. Veel Rotterdammers hebben een bijzondere band met het klassieke vaartuig. Zij koesteren dierbare herinneringen.

Na de terugkeer kreeg het voormalig vlaggenschip zijn vaste ligplek aan de kade van het schiereiland Katendrecht. Het is inmiddels bijna volledig verbouwd en gerestaureerd. Het heeft een hotel, restaurants, bars, veertien zalen, een theater, vergaderruimtes, winkels en een congresruimte.

Het gaat plek bieden aan ruim achthonderd werknemers en vele vrijwilligers. Tienduizend jongeren kunnen er per jaar een leerwerk- of stageplek krijgen.