nieuws

Cruisemarkt Amsterdam groeit hard

Hotel

Amsterdam ontvangt dit jaar fors meer cruiseschepen dan vorig jaar. Het aantal stijgt van 78 naar ruim 118 luxe cruiseschepen. De ruim 200.000 passagiers zijn samen goed voor meer dan 45 miljoen euro economische waarde voor de regio Amsterdam.

Cruisemarkt Amsterdam groeit hard

Dat meldt Het Financieele Dagblad. De schatting van 118 schepen dit jaar komt van Dick de Graaff, commercieel manager van de Passenger Terminal Amsterdam (PTA).

‘Noch de kredietcrisis, noch de dure euro lijkt onze markt te raken, Een van ’s werelds grootste cruisemaatschappij uit de VS, Royal Caribbean Cruise Lines, heeft in 2008 dertig keer ingeboekt, tegenover twintig keer in 2007’, aldus De Graaff.

Cruiseseizoen

Voor 90 procent varen de cruises die in Amsterdam starten naar Scandinavië. PTA wil de komende jaren meer reizen naar mediterraan gebieden. Omdat Amsterdam vaak als start- en eindplaats wordt gebruikt, pikken hotels een flink graantje mee van de cruisemarkt.

En dat komt goed uit, stelt De Graaff. ‘Ons hoogseizoen ligt in juli-augustus, grote congressen die veel hotelcapaciteit vergen, zijn er niet in die maanden.’

Afgelopen zondag werd het cruiseseizoen in Amsterdam geopend met de komst van de ‘Jewel of the Seas’. Het cruiseseizoen loopt tot en met december. Dit in tegenstelling tot vroeger toen het cruiseseizoen van mei tot augustus liep.

Reageer op dit artikel