nieuws

Oost west, thuis best

Hotel

Nederlanders staan bekend om hun reislustigheid. We zijn dan ook vaak te vinden in verre oorden. Voor diegenen die bang zijn het thuisland na verloop van tijd toch te zullen missen, vijf verre bestemmingen met een Nederlands tintje. Van koloniale forten en vestingen, tot moderne replica’s van Amsterdamse grachtenpanden: op deze bestemmingen is Nederland nooit ver weg.

Oost west, thuis best

Huis ten Bosch in Japan

De Japanse zakenman Kamichika was dermate onder de indruk van de Nederlandse bouwstijl dat hij in de buurt van Nagasaki een Nederlands dorp liet bouwen. Het plaatsje is, met toestemming van de Nederlandse koninklijke familie, ‘Huis ten Bosch’ genoemd. Volgens goed Hollands gebruik werd het dorp aangelegd met land dat gewonnen werd uit zee. Ook werden er kanalen gegraven, met een totale lengte van 6 kilometer. Beroemde bouwwerken als de Utrechtse Domtoren en de Oude Kerk van Delft zijn er tot in detail nagebouwd. Bezoekers kunnen overnachten in het ANA Hotel Jr Huis Ten Bosch, dat wel erg doet denken aan het Amsterdamse Rijksmuseum.

Mediterraans Volendam

Nederlandse vestingen worden tegenwoordig nog steeds gebouwd, zo ook in de Turkse badplaats Kemer dichtbij Antalya. Geïnspireerd op Amsterdamse grachtenpanden en Volendamse vissershuisjes heeft het Orange County Deluxe Hotel hier een compleet Nederlands dorp nagebouwd. De architectuur is er gebaseerd op de kennis van vier eeuwen geleden, het comfort is volgens de modernste standaarden. Er is een zwembad van 5.000 vierkante meter, een keur aan wellness faciliteiten, en er zijn zelfs Amsterdamse kroegen en uitgaansgelegenheden te vinden.

Nederlands Azië

In de stad Malakka op het Maleisisch schiereiland kunnen bezoekers zich in het Nederland van de 17e eeuw wanen. De stad herbergt dan ook één van de oudste Nederlandse gebouwen in Azië: het ‘Stadthuys’ uit 1650. Daarnaast herinneren ook een klokkentoren, een molen en enkele Nederlandse straatnamen aan een ver Nederlands verleden. Viersterrenhotel The Majestic Malacca heeft een elegante uitstraling. Deze accommodatie past uitstekend bij de Nederlandse buurt met de veelzeggende naam ‘Dutch Square’ die in Malakka gevonden kan worden.

Kooplieden in Sri Lanka

Aan de zuidwestkust van Sri Lanka kwamen ooit Nederlandse en andere Europese handelaren aan wal, op doorreis naar het Verre Oosten. In de stad Galle stichtten zij een ommuurde vesting die tot op de dag van vandaag zeer goed bewaard is gebleven. Het fort heeft een vermelding op de Werelderfgoedlijst en staat vol huisjes en gebouwen in Nederlandse stijl. Het zeer luxe Amangalla Resort bevindt zicht binnen de muren van dit fort en is tegelijkertijd een oase van rust. Het gebouw uit 1863 is volledig gerestaureerd in de koloniale stijl, en de oplettende gast zal opmerken dat de zalen nog oud-Hollandse namen dragen.

Amsterdam op de Antillen

Curaçao is bij uitstek een plaats die vertrouwd aandoet voor veel Nederlanders. Niet alleen de Antilliaanse gulden en de Nederlandse taal dragen hier aan bij, maar ook de oude Nederlandse gebouwen. Eén van de mooiste voorbeelden is Fort Amsterdam, dat werd voltooid in 1636. Behalve als strategisch verdedigingsfort deden de gebouwen ook dienst als hoofdkantoor van de West-Indische Compagnie. Tegenwoordig staat het fort op de Werelderfgoedlijst en zetelt de regering van de Nederlandse Antillen er. Het luxe Hotel Kura Hulanda, dat geïnspireerd is op het erfgoed in dit stadsdeel, is gelegen op loopafstand van dit historische stukje Willemstad.