nieuws

Recron boos over verhogen toeristenbelasting

Hotel

Veel gemeenten vangen de komende bezuinigingen op via een forse verhoging van de toeristenbelasting, meldt de Vereniging van Recreatieondernemers RECRON. De organisatie noemt het ‘onaanvaardbaar’ en vraagt het nieuwe kabinet om in te grijpen.

Recron boos over verhogen toeristenbelasting

Onder de gemeentes die hun toeristenbelasting willen verhogen vallen de gemeente Voorst (stijging van 200 procent) en de gemeenten Valkenburg, Zeewolde, Dalfsen en Noordoostpolder (tientallen procenten).

De hogere prijzen zijn volgens de recreatieondernemersorganisatie ‘zeer onverstandig’ in een tijd waarin de consument via internet alle prijzen makkelijk kan vergelijken. ‘In het geval van de gemeente voorst is een gezin met twee kinderen voor een vakantie van twee weken bijna tachtig euro duurder uit in 2012 dan in 2010. De keuze voor een vliegvakantie naar Turkije is dan snel gemaakt. De gemeente dupeert zichzelf.’

Onbetrouwbaar

RECRON heeft ook bezwaar tegen de verhoging van de belasting, omdat het onduidelijk is waar het geld naartoe gaat. De toerist betaalt dus voor iets waar hij niets voor terug krijgt. De ondernemersorganisatie noemt de gemeente ‘een onbetrouwbare partner’, omdat de hoogte van de toeristenbelasting in een jaar explosief kan stijgen.

De toeristenbelasting in Voorst zou stijgen van 0,70 euro naar 2,10 euro per nacht in 2012. Dat is een verhoging van 200 procent.

RECRON zegt tegen elke vorm van toeristenbelasting te zijn, maar de gemeentes tegemoet te willen komen onder twee voorwaarden. Dat is dat er een maximale verhoging is per jaar die van tevoren vastligt voor langere tijd. De tweede voorwaarde is dat de opbrengst gebruikt moet worden voor voorzieningen voor toeristen.

De organisatie roept het nieuwe kabinet op om actie te ondernemen en afspraken te maken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Reageer op dit artikel