nieuws

Vijfsterrenketen Peninsula bant haaienvinnen

Hotel

The Peninsula stopt met het serveren van haaienvinnen. Volgens Henk Meyknecht, columnist van Misset Horeca en hotelier in Shanghai, is het één van de eerste luxe vijfsterrenhotelketens ter wereld die deze maatregel neemt.

Vijfsterrenketen Peninsula bant haaienvinnen

Met ingang van 1 januari zijn alle gerechten waarin haaienvinnen worden gebruikt, van het menu verwijderd. Het is een gevolg van een heftige discussie, die al jaren gaande is binnen de internationale, en met name Aziatische, hotellerie.

‘De gemiddelde haaienvinnensoep wordt in Hongkong of Shanghai verkocht voor 100 euro per portie en er wordt driekwart op verdiend’, vertelt Meyknecht. ‘Er zijn gerenommeerde tophotels die er jaarlijks vele miljoenen aan verdienen.’

Meyknecht meldt dat naar schatting jaarlijks 80 miljoen haaien worden afgeslacht vanwege hun vinnen. De opbrengst hiervan wordt geschat op 1 miljard euro. ‘Sommige haaiensoorten zijn in de laatste decennia met 80 procent in aantal gedaald.’

‘De vinnen worden voornamelijk van levend gevangen haaien afgesneden’, aldus Meyknecht. ‘Omdat haaienvlees weinig waard is, worden de nog levende haaien teruggeworpen in zee. De haaien die zijn ontdaan van hun vinnen, sterven in de oceaan.’

De Europese Unie bemoeit zich inmiddels ook met de kwestie. Zij wil dat vissers niet langer de vinnen van haaien afsnijden en levende vissen teruggooien. De Europese Commissie eist een verbod zonder uitzonderingen.

Reageer op dit artikel