nieuws

Van der Most: ‘Ik laat geen bedrijven failliet gaan

Hotel

De Overijsselse ondernemer Hennie van der Most moet bij diverse van zijn bedrijven gaan reorganiseren. ‘Ik heb vijftien bedrijven. Had ik er maar één, dan was het nog te overzien. Maar nu komt alles tegelijk. En we leven in een andere wereld dan vóór de kredietcrisis

Van der Most: ‘Ik laat geen bedrijven failliet gaan

Hoeveel banen er in totaal verdwijnen bij zijn zakenimperium staat nog niet vast. Alleen al bij attractiepark Speelstad Oranje gaat het om tientallen arbeidsplaatsen. Van der Most onderhandelt op dit moment met vakbonden over een sociaal plan voor de werknemers. Dit zegt de ondernemers in een interview met het Financieele Dagblad.

Van der Most staat op nummer 40 in de Top 100 van Grootste bedrijven en merken van Misset Horeca. Bij zijn zaken – zeven ervan vallen onder horeca – werkten een klein decennium geleden nog 2.000 werknemers. Nu zijn dat er ongeveer 750. Toch is er volgens de ondernemer geen sprake van een dreigend faillissement van zijn zakenimperium, waarvan de omzet is gedaald naar 43 miljoen euro. ‘Ik laat geen bedrijven failliet gaan.’ Eind vorig jaar zei Van der Most dat hij voor het eerst in zijn loopbaan mensen had moeten ontslaan. ‘Daarvan heb ik wakker gelegen.

Niet de rijkste man

‘Continuïteit is tien keer zo belangrijk als de winst die je maakt. Ik hoef niet als rijkste man op het kerkhof te liggen.’

Ondanks zijn problemen blijft Van der Most investeren. Hij bouwt momenteel een mobiele toren van veertig meter hoog met een restaurant bovenin. Hij wil er meerdere laten bouwen, voor 2,5 miljoen euro per stuk. ‘Voordeel van deze attractie is dat slechts een tijdelijke vergunning nodig is. Ook in Rotterdam realiseert Van der Most een nieuwe Speelstad.

Om de drempel voor gasten te verlagen overweegt hij om ze gratis binnen te laten komen in zijn parken en ze per attractie te laten betalen.

Reageer op dit artikel