nieuws

150-jarig Amstel Hotel zet virtual reality in bij restauratie

Hotel 2044

Het bekende Amstel Hotel in Amsterdam ondergaat momenteel een grootscheepse restauratie van de buitenzijde. Ook viert het hotel haar 150-jarig bestaan. Gasten die in kamers verblijven waar het zicht door de werkzaamheden belemmerd wordt, vinden een VR-bril op hun kamer.

150-jarig Amstel Hotel zet virtual reality in bij restauratie

Tijdens de restauratie van het Amstel Hotel – het hotel spreekt nadrukkelijk van restauratie en niet van renovatie – wordt telkens een klein deel van het monumentale pand in de steigers gezet. Dit heeft gevolgen voor het uitzicht van bepaalde kamers. Het hotel komt de gasten daarom tegemoet met virtual reality.

Virtual reality bril

De kamers waar het zicht is belemmerd, worden uitgerust met een VR-bril. Hiermee kunnen gasten een virtueel bezoek brengen aan de Royal en Presidential Suite, een vaartocht over de Amsterdamse grachten maken of het uitzicht vanaf het dak van het hotel bewonderen.

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Amstel Hotel krijgen 150 Amsterdammers de kans om voor een speciaal tarief in deze VR-kamers te overnachten en uiteraard gebruik te maken van alle faciliteiten die het hotel te bieden heeft.

150 jaar

Op 27 april 2017 is het exact 150 jaar geleden dat de draaideuren van het Amstel Hotel voor het eerst rondgingen. Omdat het op die dag tegenwoordig Koningsdag is, viert het hotel het niet specifiek op die dag maar is het de aftrap voor een jaar vol kleine en grote evenementen.

De restauratie wordt aangegrepen om 8 leeuwen, die bij de bouw op de hoeken van het hotel werden geplaatst maar ergens in die 150 jaar verdwenen zijn, weer terug te plaatsen. Ook is historisch kleurenonderzoek gedaan, waarbij 49 lagen verf werden ontdekt. De meest oorspronkelijke wordt weer teruggebracht.

Veel ornamenten en balustrades die in de loop van de decennia beschadigd zijn geraakt worden met de hand nagemaakt in de oorspronkelijke materialen.

Reageer op dit artikel