nieuws

Van der Valk daagt hackers uit mobiele kamersloten te ‘breken’

Hotel 4461

Van der Valk rolt binnenkort in de eerste hotels technologie uit met slimme deursloten die met de mobiele telefoon geopend kunnen worden. Om te bewijzen dat de techniek waterdicht is, organiseert de hotelgroep een ‘hackaton’ waarbij hackers worden uitgedaagd te proberen het systeem te kraken en zo veiligheidslekken boven water te krijgen.

Van der Valk daagt hackers uit mobiele kamersloten te ‘breken’

Eén van de redenen waarom hoteliers soms huiverig zijn voor de nieuwste kamerslotentechnieken, waarbij geen pasje nodig is maar gasten hun mobiele telefoon gebruiken om de kamerdeur te openen, is het feit dat het geen gesloten systeem is, maar draait op de telefoon van iemand anders. Als hotelier verlies je daarbij een klein beetje controle en ontstaat de vrees voor veiligheidsproblemen.

Van der Valk start binnen het label Valk Exclusief binnenkort met Easy Checkin. Regelmatig terugkerende gasten dienen zich bij deze hotels één keer te identificeren en hoeven dat daanr niet telkens weer te doen. Ook kunnen ze voor aankomst in het hotel al inchecken op basis van hun kamervoorkeuren. Bij Hotel Zwolle is dat als eerste Van der Valk hotel uitgebreid met Mobile Key: gasten kunnen dan met hun smartphone inchecken en hun kamer openen. De zogeheten MobileKey techniek is in eerst 100 kamers in het hotel in Zwolle geïnstalleerd en in alle 185 kamers in het nog te openen hotel in Utrecht.

Om aan te tonen dat de techniek veilig is, organiseert Valk Exclusief vrijdag 17 maart een ‘hackaton’ waarbij ethische hackers worden uitgedaagd in te breken in het systeem en zo eventuele onvolkomendheden in het systeem bloot te leggen.

Brenno de Winter

‘Ik verwacht dat er niets schokkends gevonden wordt’, zegt initiator Gerard Schomaker, general manager van Valkenhorst Internet, het eigen IT-bedrijf van Valk Exclusief. De ontwikkeling van het sleutelsysteem en het organiseren van de hackaton doet Schomaker samen met Cyco, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het bestrijden van cyber crime. Journalist Brenno de Winter, expert in privacy en digitale beveiliging, presenteert de hackaton, die plaatsvindt in Van der Valk Zwolle.

Schomaker heeft vertrouwen in de techniek, die uiteraard door de leverancier uitvoerig is getest. Mede door de recente hack van het sleutelsysteem van een hotel in Oostenrijk, én omdat hij zelf gewoon heel benieuwd is naar hoe waterdicht het systeem is, besloot hij het aan een test te onderwerpen. Ethische hackers die het leuk lijkt kunnen zich melden bij Cyco en worden dan van alle info voorzien.

Wie het lukt in te breken én wie de beste verbeteringen aandraagt, wint 500 euro. Iedere deelnemende hacker krijgt een cadeaucard voor een nacht slapen, ontbijt of diner, en het boek Digitale Stormvloed van Brenno de Winter.