nieuws

‘Naast toeristenbelasting ook dagjesmensen belasten voor attracties’

Hotel 357

De Amsterdamse wethouder Udo Kock (financiën) broedt op maatregelen om dagjesmensen belasting te laten betalen voor een bezoekje aan de hoofdstad. Dat zou kunnen via een belasting op attracties zoals musea, Madame Tussauds en Artis.

‘Naast toeristenbelasting ook dagjesmensen belasten voor attracties’

Dat heeft de woordvoerster van Kock bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool. De maatregel zou betekenen dat ook inwoners de nieuwe taks zouden moeten gaan betalen.

‘Daarom gaan we Amsterdammers eerst vragen wat ze daar van vinden’, aldus de zegsvrouw. Wethouder Kock werkt aan een plan dat jaarlijks tot 105 miljoen extra aan toeristenbelasting moet opbrengen. Dat geld is volgens hem nodig voor extra handhaving, het schoonhouden van de stad en het beheersbaar houden van de drukte door het groeiende toerisme.

Toeristenbelasting hotel en Airbnb

Nu betalen alleen degenen die overnachten in een hotel of Airbnb 7 procent toeristenbelasting per nacht. Dagjesmensen betalen nu niks. Zij maken bijna de helft van het totaal aantal bezoekers uit. Volgens Kock is een belasting op attracties juridisch mogelijk en is het ook uitvoerbaar.

KHN over toeristenbelasting

Gemeenten verwachten dit jaar 239 miljoen euro te innen met toeristenbelasting; 11 procent meer dan in 2017. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. KHN wil dat gemeenten stoppen met het onnodig verhogen hiervan. ‘Dit belastinggeld moet alleen worden ingezet voor de gastvrijheidssector en niet als melkkoe om de gemeentekas te spekken’, aldus de brancheorganisatie.

KHN wijst erop dat gemeenten onaantrekkelijker worden voor toeristen, ‘als deze ongelimiteerde en ongastvrije stijgingen door blijven gaan. Toeristen zijn immers een steeds groter gedeelte van hun vakantiegeld kwijt aan  de belasting, terwijl zij daar meestal niets voor terug zien. Die steeds groter wordende aanslag op vakantiebudgetten zorgt ervoor dat toeristen kiezen voor andere (goedkopere) bestemmingen.’

Reageer op dit artikel