Papendal: voortaan koken op eigen biogas

Papendal: voortaan koken op eigen biogas
Papendal kookt op biogas

Papendal zet voortaan organisch afval van het sportcentrum om in biogas om mee te koken. Het bioafval (GFT en swill) hoeft daardoor niet meer afgevoerd te worden, maar wordt gebruikt om mee te koken en het water voor het hotelcomplex te verwarmen.

Hotel en sportcentrum Papendal heeft een Circ BioDigester 50 in gebruik genomen. Deze installatie zet het organisch afval van het sportcentrum (gft en swill) om in groene energie en plantvoeding. Zo kan het complex voortaan koken op biogas.

Koken op biogas

De vergister zet dagelijks tot 50 kilo bioafval om in 15 kuub biogas. Genoeg om bijna 100 maaltijden te bereiden. Volgens de ontwikkelaars is de BioDigester 50 is een plug and play oplossing om direct te vergroenen, de energiekosten te verlagen én afval te reduceren.

Jochem Schellens, directeur van Papendal: ‘Papendal heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel staan. We willen voortdurend groene stappen zetten en de samenwerking met Circ sluit hier naadloos op aan.’ Papendal won recent een prijs van de gemeente Arnhem voor duurzame events.

Circ is een startup en de ontwikkelaar en fabrikant van de BioDigester 50. Spencer Schols van Circ: 'De BioDigester 50 onderscheidt zich van conventionele vergisters door zijn korte terugverdientijd, compacte afmeting van nog geen 4m2 en efficiëntie ten opzichte van bestaande installaties. Het biogas is bovendien direct bruikbaar voor alle bestaande gasapparatuur of kan gebruikt worden om groene elektriciteit mee op te wekken.'

Eén installatie voor vergroenen en besparen

Spencer Schols van Circ: ‘Wij zien dat veel horecaondernemingen wel willen verduurzamen, maar dit ook een lastig dossier vinden. Als iets wat moeilijk, ingrijpend én duur is. Op Papendal kan nu iedereen met eigen ogen zien dat dit niet zo hoeft te zijn. Je kunt vergroenen en besparen met één slimme installatie.’

De installatie kan zowel binnen als buiten staan en is aan te passen aan elke specifieke situatie. Zo is het mogelijk om de opslagcapaciteit voor het biogas uit te breiden, of kan de BioDigester worden uitgebreid met een brandstofcel om groene elektriciteit op te wekken met het biogas.

>> Naar het dossier Duurzaamheid op MissetHoreca.nl