Pillows heropent Sandton IJsselhotel als Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel

Pillows heropent Sandton IJsselhotel als Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel

Hotelbedrijf Pillows, wat tot 2020 International Hotel Management Group (IHMG) heette, heropent het voormalige Sandton IJsselhotel in Deventer als Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel. Hiermee komt het aantal Pillows hotels op zeven, in België en Nederland.

Bij de bekendmaking van het hernoemen van IHMG in Pillows in 2020 werd al aangekondigd dat Sandton IJsselhotel ook zou worden toegevoegd aan de Pillows Hotels Collectie. ‘Dit hotel bevindt zich op de mooiste plek van Overijssel en is zonder twijfel een waardevolle toevoeging aan onze collectie', zegt Pillows-ceo Loes Dingemans.

Einde aan Sandton

Bij de naamsverandering van International Hotel Management Group werd ook bekendgemaakt dat afscheid zou worden genomen van hotelmerk Sandton. Nu het IJsselhotel is gerebrand tot Pillows, bestaat Sandton nog uit één hotel in Eindhoven. Dat hotel staat te koop en wordt niet omgebouwd tot Pillows omdat het volgens Dingemans niet de omstandigheden heeft om aan de standaarden van Pillows te voldoen, of dat het een te grote investering zou vragen om ze naar dat niveau te tillen.

Dat geldt ook voor Sandton Hotel De Roskam in Rheden. Dat hotel staat ook te koop en is na de eerste coronasluiting niet heropend.

Hernieuwd hotel aan de IJssel

Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel in Deventer en het bijbehorende IJssel Restaurant openen op 1 maart van dit jaar hun deuren. Het hotel is gevestigd in een 19e-eeuws monumentaal landhuis aan de oever van de IJssel tegenover Deventer.

Het hotel telt 29 kamers en suites, die allemaal onder handen zijn genomen de afgelopen maanden. De rode draad daarbij is ‘ingetogen luxe', waarbij extra aandacht is geweest voor het bed en de zorgvuldig geselecteerde kunst. Het hotel beschikt over vergaderruimtes, een gym en een infraroodsauna.

Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel in Deventer

IJssel Restaurant hanteert een door Dutch Cuisine geïnspireerde menukaart en hanteert een all day dining-concept. Daarnaast serveert het restaurant ook een Pillows Afternoon Tea en doet dienst als wijn- en cocktailbar.

Het juiste moment

Op de vraag of het nu een goede tijd is voor een nieuw Pillows hotel antwoordt Dingemans volmondig ja. ‘Juist nu. Volledig tegen de stroom in openen we een nieuw hotel, want mensen zoeken meer dan ooit naar fijne plekken dichtbij huis. De voorbereidingen voor ons achtste hotel, in Amsterdam, zijn dan ook in volle gang.’

Tweede hotel in Amsterdam

De plannen voor dat laatste hotel, het tweede Pillows in Amsterdam, zijn iets gewijzigd sinds de eerste aankondigingen in 2017. Toen was nog sprake van opening in 2019 met 120 kamers. Het hotel wordt niet kleiner dan eerder bedacht, maar een aantal kamers is opgeofferd voor andere zaken, waaronder een grote ballroom, meetingzalen en twee restaurants.

Een fine dining restaurant op de eerste verdieping en een tweede restaurant direct aan het park, met een terras. ‘Dat is easy going, brasserie-achtig waar je de hele dag terechtkunt’, zegt Dingemans. ‘Ook mensen met een kinderwagen die na een rondje park een kop koffie komen drinken.’

Ook komt er een grote living, alleen voor hotelgasten. ‘We willen, juist in een drukke stad als Amsterdam, ook die oase van rust bieden. Daarom hebben we ook een locatie net buiten het drukke centrum gekozen.’ Ook een aparte bar is later aan de tekeningen toegevoegd.

Door deze wijzigingen was het definitieve ontwerp een stuk later klaar. ‘We wilden liever de opening uitstellen en het écht goed doen. Daarnaast kwamen we, toen er eenmaal werd gebouwd, ook van alles tegen. Zo werden er archeologische vondsten gedaan, dan lig je zo weken tot maanden stil. En het grondwaterprobleem waar Amsterdam mee kampt, speelde ons ook parten. De parkeergarage moest op een andere manier geconstrueerd worden om problemen met dat water tegen te gaan.’

Loes Dingemans, ceo International Hotel Management Group (IHMG), wat binnenkort Pillows heet.
Loes Dingemans. Foto: Bert Jansen

Groeiambitie

Naast de Sandton hotels die Pillows zijn geworden en het Amsterdamse hotel in aanbouw wil Dingemans de collectie verder laten groeien in hetzelfde tempo als tot nu toe. Dat tempo lag op zo’n twee hotels per jaar erbij. ‘Er staan plekken in Nederland en België op onze verlanglijst, maar we kijken ook nadrukkelijk naar een paar Europese steden. De locatie moet een hoge mate van aantrekkelijkheid hebben. Dat kan een stad zijn, maar ook een gebied. Een mooi kasteeltje in de Ardennen zou heel goed passen bijvoorbeeld. De vraag is: willen we op plekken waar mensen een Pillows verwachten, of durven we ook op een up-and-coming plek één van de eersten te zijn? Echter, de meeste hotels zullen in steden zijn. Dat geldt ook voor de projecten waar we nu mee bezig zijn.’

Want in twee gevallen is Dingemans al veel verder dan de verkennende fase, maar ook daar heeft de coronacrisis voor vertraging gezorgd. ‘We zijn voorzichtig in het aangaan van nieuwe projecten die verplichtingen op de lange termijn met zich meebrengen, dat is te risicovol nu. Ik ben ambitieus, maar wil ook kwaliteit. Te snel groeien kan risico’s meebrengen. We hebben een paar heel hete ijzers in het vuur, we moeten niet over onszelf struikelen.’

Over Pillows Hotels

Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel is onderdeel van de Pillows Hotels collectie. In 2017 werd het eerste Pillows Hotel geopend, het Pillows Luxury Boutique Hotel Anna Van Den Vondel in Amsterdam. Al snel volgden Pillows Grand Boutique Hotel Ter Borch in Zwolle en Pillows Grand Boutique Hotel Place Rouppe in Brussel. In 2018 werd het Pillows Grand Boutique Hotel Reylof in Gent daaraan toegevoegd. Vorig jaar openden zowel Pillows Charme Hotel Château De Raay in Limburg en Pillows City Hotel Brussels Centre hun deuren.