Nieuw hotel op duinen van Bloemendaal aan Zee

Nieuw hotel op duinen van Bloemendaal aan Zee

Op de kop van het duingebied, vlak bij de opgang naar het strand van Bloemendaal aan Zee, wordt een nieuw hotel gebouwd met 46 kamers. Het hotel komt in plaats van een verouderd, leegstaand restaurant en is in kleur en materiaalkeuze geïnspireerd op de omliggende natuur.

Het hotel een herontwikkeling in het kader van de vernieuwing van de boulevard in Bloemendaal aan Zee, op de locatie van het hotel stond een leegstaand restaurant. Vanwege de gedateerde architectuur, de gesloten achterkant en rommelige stedenbouwkundige opzet was het gebouw aan vervanging toe, laat architectenbureau Diederendirrix weten.

Dat bureau ontwierp in opdracht van InLeisure, wat eerder een aantal parken van Qurios heeft ontwikkeld (waaronder een in Bloemendaal aan Zee), een hotel met 46 kamers en een totaal oppervlak van ruim 2100 vierkante meter. Diederendirrix, met vestigingen in Rotterdam en Eindhoven, was eerder verantwoordelijk voor het design van complex Domusdela in die laatste stad. In dat complex huist ook hotel Mariënhage van LBG Hotels.

Relatie met omliggende natuur

De nieuwbouw van Hotel Bloemendaal diende te passen in de bouwenvelop van het oude hotel. Het beperkte grondvlak en de beperkte hoogte zijn belangrijke uitgangspunten voor het nieuwe volume. Wanneer het hotel gereed is, is nog niet bekend. De plannen dateren al uit 2017, eind 2019 gaf de gemeente Bloemendaal groen licht.

Om de relatie met de natuur te benadrukken is gekozen voor een ingetogen architectuur en een materiaalkeuze die aansluit bij de natuurlijke omgeving. Zo passen de kleuren van de houten kozijnen en de natuursteen van de gevel bij de tinten van het strand en het duinlandschap. Het aluminium dak weerspiegelt de lucht.

Met de kartelvorm van het dak refereert het hotel tevens aan het verleden. De vorm is geïnspireerd op oude strandarchitectuur of een rij strandtentjes langs de duinrand.

Open karakter

De kop van het hotel, die aan de weg naar het strand ligt, heeft een open karakter. Hier ligt op de begane grond naast de entree ook de lobby. De kop aan de andere zijde van het hotel is meer gesloten vormgegeven vanwege het feit dat het gebouw hier grenst aan de reddingsbrigade.

Het hotel ligt parallel aan het strand, door de hoge ligging op het duin hebben alle kamers aan de voorzijde uitzicht op zee en de kamers aan de achterzijde op de Kennemerduinen.