Optisport
Kookrobots moeten festivals en marktpleinen veroveren
Op het Amsterdam Dance Event (ADE) staat een mobiele kookrobot die pasta's maakt.

Op het Amsterdam Dance Event (ADE) staat een mobiele kookrobot die pasta's maakt.

Artificial intelligence, of gewoon AI, lijkt moeilijk samen te gaan met horeca. Hoe kan iets zo abstracts als kunstmatige intelligentie samengaan met gastvrijheid en menselijk contact?

Loyaliteitsapps in de horeca schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoewel het te vroeg is om van een trend te spreken, lijken ondernemers open te staan voor deze nieuwe innovatie.

Hogere prijzen, stijgende loonkosten en veeleisender gasten zetten de horeca onder druk. Toch liggen er kansen, zegt Jasper, medeoprichter van data-specialist YourBi. 'Met slimme inzet van data en AI kunnen ondernemers niet alleen hun rendement verbeteren, maar ook de gastvrijheid versterken.'

Technologie is in de horeca allang geen bijzaak meer. Werken met data, digitale reserveringssystemen en QR-bestellingen zijn inmiddels net zo vanzelfsprekend als het zetten van een goede kop koffie.

AI verovert in hoog tempo de professionele keuken. Van menu-engineering en foodpairing tot verspilling tegengaan. De mogelijkheden zijn groot, maar hoe zet je AI effectief in? Drie experts en twee horecaondernemers delen hun inzichten en ervaringen.