nieuws

Klosse: Nederland herontdekt Duitse wijn

Restaurant

Het gaat steeds beter met de Duitse wijnen in Nederland. Vooral de verkoop van de kwaliteitswijnen van de Oosterburen is een inhaalslag aan het maken, blijkt uit cijfers van het Informatiebureau voor Duitse Wijn. Wijnkenner Peter Klosse is niet verbaasd.

Klosse: Nederland herontdekt Duitse wijn

In zes jaar tijd is de verkoop van het aantal liters Duitse wijn in Nederland verdubbeld: van 261.000 hectoliter in 2000 naar 525.000 hectoliter in 2006.

Naast de bekende eenvoudige Duitse wijnen worden nu vooral steeds meer kwaliteitswijnen verkocht, zegt Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn. ‘Ze kunnen steeds meer concurreren met de kwaliteitswijnen uit de andere landen.’

Liefhebbers en toprestaurants

Volgens Peter Klosse, wijnkenner en eigenaar van hotel-restaurant de Echoput in Hoog Soeren, zijn het nu nog voornamelijk de wijnliefhebbers en toprestaurants die de ‘nieuwe’ Duitse wijnen in huis halen. ‘Het grote publiek moet het nog herontdekken’, denkt Klosse.

De nieuwe Duitse wijn is veelzijdig en de zuiver, vindt Klosse. Dat komt volgens hem vooral doordat de topwijnmakers helemaal teruggaan naar de natuur en geen gebruik maken van allerlei moderne middelen zoals industriële gisten en enzymen. ‘Het is de generatie die niet meer gaat voor kwantiteit, maar enkel voor kwaliteit.’

Zoet en goedkoop

Jarenlang stond Duitse wijn in het jonge wijndrinkende Nederland bekend als zoet en goedkoop. Het bezorgde het zogeheten Duitse instapwijntje een slechte naam. ‘Je werd niet meer serieus genomen als je in een restaurant Duitse wijnen schonk’, zegt Klosse.

De populariteit van de Duitse wijn kelderde door de wetgeving die in de jaren tachtig veranderde. Klosse: ‘Daardoor werd het mogelijk grote wijnen massaal te produceren. De kwaliteit en prijs gingen als vanzelfsprekend naar beneden.’

Smaakrijkdom

De basis waarop de Duitse toppers nu kunnen varen, is volgens Klosse de combinatie van karakter, het lage alcoholpercentage en lagere prijs in vergelijking met de kwaliteitswijnen uit andere landen. ‘Ik denk dat het niet meer lang duurt voordat er echt veel meer betaald moet gaan worden voor deze kwaliteit.’

Grootste nadeel aan de nieuwe Duitse topwijnen vindt Klosse dat ze vaak nog een paar jaar moeten liggen. Anders overheerst het zuur nog te veel in smaak en dan komt de grote smaakrijkdom er nog niet helemaal uit.

Meer wijnberichten:

Reageer op dit artikel