nieuws

Criminele Chinese restauranthouder opgepakt

Restaurant

De politie heeft dinsdag in Rotterdam vier mannen en een vrouw aangehouden die vermoedelijk lid waren van een Chinese misdaadorganisatie. De bende heeft zich vermoedelijk beziggehouden met mensensmokkel, geweldsmisdrijven, identiteitsfraude, witwassen en een internationale handel in soft- en harddrugs. De hoofdverdachte is volgens het OM een horecaondernemer.

Criminele Chinese restauranthouder opgepakt

Dat heeft woensdag een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd gezegd.

De politie nam bij de doorzoeking van tien woningen in Rotterdam drie vuurwapens, patronen en een geluiddemper in beslag. Daarnaast vonden rechercheurs onder meer valse identiteitsdocumenten, een zak met vermoedelijk xtc en 158.000 euro aan contant geld. In een van de woningen bevond zich een illegale Chinees, die is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Restauranthouder

De hoofdverdachte is een 34-jarige Chinees uit Rotterdam. Volgens het OM is hij achter de schermen de exploitant van een populaire uitgaansgelegenheid in de Maasstad en van een restaurant in Barendrecht. De medeverdachten zijn een 42-jarige Chinese vrouw, een 30-jarige Chinees, een 49-jarige man uit Indonesië en een 25-jarige Ethiopiër.

De hoofdverdachte liet zich vermoedelijk bijstaan door een groep medeverdachten die allerlei diensten verleenden voor de organisatie. Deze ‘loopjongens’ haalden en brachten gesmokkelde mensen, regelden afspraken, vervoerden verdovende middelen, hielpen bij het witwassen van geld en regelden valse identiteitspapieren.

Bedreiging

Twee mensen deden aangifte van ontvoering. Zij zouden door de bende zijn vastgehouden onder bedreiging van vuurwapens. De politie deed onder meer onderzoek naar mensensmokkel vanuit Zweden, waarbij een persoon te werk werd gesteld in het restaurant in Barendrecht. Justitie vermoedt dat bende zich ook schuldig heeft gemaakt aan mensensmokkel vanuit Nederland naar Spanje.

Onderzoek

In oktober deed de politie al een doorzoeking in de uitgaansgelegenheid. In de woning van de hoofdverdachte vond de politie destijds onder meer twee vuurwapens en patroonhouders met munitie. In de woning was ook een Chinees, die vanuit Italië naar Nederland was gesmokkeld. Ook hij werkte in het restaurant in Barendrecht en werd eveneens overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Justitie en politie sluiten meer aanhoudingen niet uit.

Reageer op dit artikel