nieuws

Niet komkommer maar Taugé oorzaak EHEC-doden

Restaurant

Taugé en andere spruiten van gekiemde groente als erwten, linzen en bonen worden gezien als de mogelijke verspreidingsbron van de agressieve EHEC-bacterie in Duitsland. Dat heeft de minister van Landbouw van deelstaat Nedersaksen, Gert Lindemann, zondag bekendgemaakt.

Niet komkommer maar Taugé oorzaak EHEC-doden

De agressieve darmbacterie EHEC die in Duitsland al voor 22 dodelijke slachtoffers zorgde, is niet aangetroffen op Spaanse komkommers. Deze werden eerder gezien als besmettingsbron.

Definitief bewijs voor tauge als besmettingsbron afkomstig van een laboratorium ontbreekt nog. Maar volgens de regionale autoriteiten zijn de aanwijzingen zó overduidelijk, dat het ministerie burgers aanraadt voorlopig deze verdachte producten niet meer te eten.

Een bedrijf bij de plaats Uelzen in het oosten van Duitsland zou de besmette producten in de handel hebben gebracht. Een medewerker van het bedrijf lijdt aan EHEC. Het bedrijf leverde de producten via tussenhandelaren aan bedrijven in Hamburg, Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Voorpommern, Hessen en Nedersaksen. Het bedrijf is inmiddels geblokkeerd, meldde de overheid zondagavond in een persconferentie.

Restaurant

De firma uit die plaats zou in relatie staan met de besmettingen die vooral in Lübeck opdoken. Minstens 17 EHEC-patiënten hadden gegeten in restaurant Kartoffelkeller in Lübeck. De eigenaar meldde zondag dat hij niet gelooft dat de oorzaak van de besmetting bij hem ligt, maar had de uitslag van onderzoek nog niet binnen.

Taugé was jaren geleden ook de oorzaak van een grote EHEC-uitbraak in Japan.

Reageer op dit artikel