nieuws

Luc Kusters Belofte van het Jaar GaultMillau 2012

Restaurant

Luc Kusters van het Amsterdamse Bolenius is maandag in het Afis Circustheater in Scheveningen uitgeroepen tot Belofte van het Jaar in de GaultMillau 2012. Vier jaar geleden verliet hij dit theater om op eigen benen te gaan staan, gisteren mocht hij er voor even op deze manier terugkeren.

Luc Kusters Belofte van het Jaar GaultMillau 2012

Kusters leerder het vak bij Le Cirque, onder leiding van Robert Kranenborg. Drie jaar sleutelde hij aan het concept van Bolenius en eind 2010 opende hij de zaak. En nu al krijgt hij er van GaultMillau deze waardering voor. Voor hem was het dan ook extra speciaal om op de plek waar hij groot werd, beloond te worden met de titel Belofte van het Jaar.

Kusters dankte zijn mede-eigenaar Xavier Giesen, die in de hoofdstad het fort bewaakte terwijl Kusters de feestelijke avond bijwoonde.

Nieuw Amsterdams

Bolenius kookt volgens de Nieuwe Amsterdamse Keuken, zo omschreef GaultMillau. Kusters: ‘Heel lokaal, met een klein beetje chauvinisme en niet vreemd van andere culturen.’ Door de inspecteurs beschreven als een eigen stijl. ‘Geen kermis aan smaken op het bord, de menuopbouw staat als een huis en met allerlei culturen door elkaar.’

Michelin

In de gids van 2012 staat Bolenius met 15 punten. In de periode dat Paul van Craenenbroeck zijn boek Magie achter de Michelinster presenteerde, kwamen de voormalig hoofdinspecteur van Michelin er eten met (nogmaals) inspecteurs van GaultMillau. ‘Een extra toetsmoment dat je met glans hebt doorstaan’, aldus hoofdredacteur Jan van Lissum.

Meer over GaultMillau 2012:

Reageer op dit artikel