nieuws

Duitsers veranderen eetgewoontes door EHEC

Restaurant

De helft van de Duitsers heeft zijn eetgewoontes veranderd als gevolg van de huidige Ehec-crisis. De agressieve bacterie die in eerste instantie op komkommer zou zitten, eiste tot dusver 37 levens.

Duitsers veranderen eetgewoontes door EHEC

Pas na lang zoeken kwamen de Duitsers erachter dat Duitse kiemgroenten van een biologische boerderij de besmettingsbron vormen. Dus niet komkommers, tomaten of rauwkost waar eerst beschuldigend naar werd gewezen. Veel horecabedrijven schrapten deze producten uit voorzorg wel van het menu.

Te laat

Het zint de Duitsers niets dat het zo lang heeft geduurd voor de bron is achterhaald; ze zijn ontevreden over de aanpak van de agressieve bacterie. Bij een peiling noemde 35 procent van de ondervraagden de aanpak ‘niet zo goed’ en 23 procent vindt die ronduit slecht. Een minderheid van 40 procent zei tevreden te zijn, aldus een enquête in opdracht van weekblad Stern woensdag.

Uit de peiling blijkt tevens dat de helft van de Duitsers de eetgewoonten heft veranderd. Hoeveel horecabedrijven hun menu hebben aangepast is niet bekend. Wel kwam de handel in komkommers, paprika’s en tomaten in de problemen.

Compensatie telers

Brussel ging dinsdag akkoord met het voorstel om 210 miljoen euro vrij te maken voor getroffen telers van deze producten. Door de Ehec crisis in Duitsland zagen zij de afgelopen weken de vraag naar hun producten nagenoeg stilvallen. Voor alle groenten die niet op de markt zijn gebracht, krijgen ze nu een vergoeding.

Reageer op dit artikel