nieuws

Eenzame mensen aan tafel in Scheveningen

Restaurant

Een honderdtal eenzame mensen verzamelt zich vandaag voor een gezamenlijk diner aan lange tafels op het strand van Scheveningen. Met de maaltijd willen de organisatoren aandacht vragen voor wat zij ‘het onzichtbare probleem van zomereenzaamheid’ noemen. ‘Zelfs de buurtbingo houdt een zomerstop’, zegt Ercan Ates, werkzaam bij Resto Van Harte, dat sociale restaurants opzet.

Eenzame mensen aan tafel in Scheveningen

Van Harte is een stichting die zich richt op het versterken van onderlinge verbondenheid en is een van de organisatoren van het diner in Scheveningen. ‘De zomermaanden zijn erg stil voor de thuisblijvers. Onze gasten zien elk jaar weer tegen deze vakantieperiode op.’ Uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat 1,5 miljoen mensen in een isolement leven. Volgens Ates gaat het niet alleen om alleenstaande ouderen. Ook eenoudergezinnen en mensen zonder werk zitten alleen, zegt hij.

Met het diner naast de Pier proberen Resto Van Harte en Perspectief, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, het isolement te doorbreken. ‘Eenzaam ben je niet alleen: een Kerstdiner in de zomer’, is het motto waarmee het maal wordt geafficheerd. Iedereen die zich aangesproken voelt is welkom, zeggen de organisatoren, maar de gratis maaltijd is voorbehouden aan de honderd genodigden.

Reageer op dit artikel