nieuws

Extreem vroege wijnoogst in Nederland

Restaurant

In ons land worden momenteel de eerste wijndruiven geoogst. Volgens de overkoepelende vereniging van wijnbouwers in Nederland is dat extreem vroeg.

Extreem vroege wijnoogst in Nederland

‘We liggen twee tot drie weken voor op het schema’, aldus Theo Mellenbergh van het Wijngaardeniersgilde.

De vroege oogst is vooral het gevolg van het warme lenteweer in april. Mellenbergh: ‘Dat leverde een groeispurt op. Het weer in juli en augustus was voor de druiven niet geweldig, maar dat was onvoldoende om de groeivoorsprong te verliezen’.

Momenteel wordt met name de vroegrijpe druivensoort Solaris geoogst. Nederland telt ongeveer 140 wijnboeren met een productieveld van minimaal duizend vierkante meter. Volgens het Wijngaardeniersgilde worden er in eigen land circa een miljoen flessen gebotteld.

Reageer op dit artikel