nieuws

Fors minder illegalen in horeca

Restaurant

In de horeca zijn minder illegalen aan het werk dan een aantal jaar geleden. De Arbeidsinspectie bezocht vorig jaar 2000 restaurants, cafés en snackbars en trof bij 20 procent van de zaken onderbetaalde medewerkers zonder werkvergunning. Enkele jaren geleden was dat nog bij 30 procent van de zaken.

Fors minder illegalen in horeca

Hoewel het percentage illegale arbeid in de horeca nog steeds hoger is dan gemiddeld in andere bedrijfstakken (18 procent), spreekt de Arbeidsinspectie van een positieve ontwikkeling.

Vooral Chinese restaurants doen het beter, liet de inspectie woensdag weten. Ging voorheen de helft van deze eetgelegenheden in de fout met illegale arbeid en onderbetaling (minder dan het minimumloon), nu gaat het om 29 procent.

De horecazaken die vorig jaar bezoek kregen van teams van de Arbeidsinspectie, de vreemdelingenpolitie, gemeenten, Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV, stonden al te boek als verdacht. Ze waren eerder in de fout gegaan.

De interventieteams noteerden 740 gevallen van illegale arbeid. 68 Mensen werkten met een vals identiteitsbewijs of met de papieren van anderen. De inspectie schreef 375 boetes uit voor een bedrag van 2,7 miljoen euro.

Reageer op dit artikel